Kirja-arvio: Kimmo Ohtonen: Karhu – voimaeläin

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 176 s.

Lukija-Finlandian voittaja 2016 ja Vuoden kirja 2016 -ehdokas
K
immo Ohtosen Karhu – voimaeläin on kerrassaan loistava teos. Siinä yhdistyy hienolla tavalla kirjoittajan laaja karhutietämys ja metsän pojan koskettava kasvutarina. Kokonaisuuden kruunaavat todella hienot suurikokoiset valokuvat
Ohtoselle elintärkeä suhde luontoon ja metsän mystiseen kuninkaaseen, karhuun välittyy kirjan sivuilta erinomaisesti. Teksti suorastaan tempaa lukijan mukaansa kiehtovalle luontomatkalle Kainuun korpimetsiin, suurpetojemme valtakuntaan. Minulle, joka en ole koskaan metsässä liikkunut, Karhu – voimaeläin tarjosi hienon mahdollisuuden kurkistaa etenkin karhujen elämään. Koska kieli on minulle tärkeää, ilahduin huomatessani, että Ohtonen kirjoittaa kauniin runollisesti. Tekstin elävyys ja yksityiskohtaisuus sai lukijan tuntemaan ikään kuin olevansa itse metsässä lähietäisyydellä otsosta.
Kirja sai minut pohtimaan myös omaa suhdettani luontoon. Olen aina suhtautunut luontoon ja sen eläimiin kunnioittavasti. ” Luonnossa ei ole vihaa tai katkeruutta, vain tinkimätön tarve elää ja selviytyä”, toteaa Ohtonen. Valitettavasti osa ihmisistä purkaa kuitenkin omaa vihaansa luontokappaleisiin. Metsä on edelleen minulle todellinen salaisuuksien maailma, mutta kiitos tämän todella hienon kirjan ja sen lumoavien kuvien, pääsin kuitenkin lähemmäs tätä kiehtovaa havupuiden taianomaista labyrinttia kuin koskaan aiemmin. Ja täytyy tunnustaa, etten olisi kyllä edes riittävän rohkea kohtaamaan suurta karhua silmästä silmään. Näin ollen hieno luontokirja riittää minulle vaikuttavan luontokokemuksen saamiseksi varsin mainiosti. Ja, kun kirja on vielä paljon enemmänkin kuin pelkkä luontokirja, lukuelämys on taatusti sellainen, ettei se katoa jälkiä jättämättä.
Karhu – voimaeläin -kirjaa suosittelen ihan kaikille.