Minna Huotilainen & Leeni Peltonen: Tunne aivosi

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 256 s.

A

ivoja kannattaa huoltaa jokaisessa elämänvaiheessa. Aivot joutuvat lujille eri tavoin eri ikäkausina, joten kirjassa käydään läpi elämänkaaren keskeiset kysymykset: vauvaiän huima kehitys ja puheen oppiminen, liikunnan vaikutus koulumenestykseen, murrosiän mullistukset ja yöunen merkitys, kiireen ja kaaoksen hallinta ruuhkavuosissa sekä hyvän vanhuuden turvaaminen muistin heiketessä.
Vankkaa tieteellistä tutkimusta sovelletaan kirjassa arkielämään, jotta jokainen voisi lisätä aivojensa hyvinvointia ja myönteistä vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa.
Oma arvioni: Tämä kirja antaa jokaiselle meistä runsaasti eväitä siihen, kuinka voimme pitää huolta kaikkein tärkeimmästä pääomastamme – nimittäin aivoistamme. Liikunta, riittävä ja hyvälaatuinen uni ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeitä, mutta niiden lisäksi tarvitsemme ainakin kortinpeluuta, tanssia ja musiikkia. Musiikki on hyväksi niin keskosvauvan, levottoman teinin, stressaantuneen työikäisen kuin dementoituneen vanhuksenkin aivoille.
Kirjassa kerrotaan myös aivojen roolista tunteiden synnyssä ja pohditaan sitä, millaista on aivoystävällinen työ.
Tunne aivosi on monipuolinen, helppolukuinen ja mielenkiintoinen tietokirja, jota suosittelen lämpimästi kaikille omasta (aivo)terveydestään kiinnostuneille.