Paula Tilli: Toisin – Minun Asperger-elämäni


Kustantaja: Finn Lectura
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 172 s.P
aula oppi lukemaan ja kirjoittamaan jo kolmen vuoden ikäisenä. Hän osaa useita vieraita kieliä ja pitää kieliopin opiskelusta. Hän syö aina terveellistä ruokaa ja rakastaa mustikoiden poimimista. Hän työskentelee mentorina ja luennoi ammatikseen. Paula on älykäs, lahjakas ja erilainen.
Paula ei tiedä, mitä toisessa maailmansodassa tapahtui. Kauniina kesäpäivänä hän on mieluiten suljettujen verhojen takana kotonaan tai kuntosalilla. Välillä hän haluaa eristäytyä maailmasta kuukausien ajaksi.
Paula ei ymmärrä valkoisia valheita ja haluaa aina rehellisen vastauksen. Hän hymyilee ollessaan surullinen tai masentunut. Hänen on vaikea tulkita toisten ihmisten ilmeitä ja elekieltä.
Paulalla on Aspergerin syndrooma ja hänen elämänsä on ihanaa.
Oma arvioni: Rehellinen ja elämänmakuinen kirja siitä, millaista on elää Aspergerin syndrooman kanssa. Paulan kokemukset saavat miettimään, onko Aspergerin kohdalla mielekästä puhua häiriöistä. Ehkä kyse onkin loppujen lopuksi vain erilaisuudesta, josta ei tarvitsekaan yrittää päästä eroon. Kirja onkin mielestäni varsin vahva puheenvuoro ihmisten yksilöllisyyden ja jakamattoman ihmisarvon puolesta.
Tämä kirja on erinomaista oheislukemista muun muassa erityispedagogiikan opiskelijoille.