Satu Kaski & Vesa Nevalainen: Jo riittää – Irti kiusaamisesta ja kiusaajista

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 187 s.


R
yhmän ulkopuolelle jättäminen, vähättely, asiaton arvostelu, mollaaminen. Kiusaaminen kaikissa muodoissaan on arkipäivää, nykyään myös netissä ja sosiaalisessa mediassa. Se vaikuttaa monin tavoin koko yhteisöön ja erityisesti kiusattuun. Pahimmillaan se johtaa kiusatun syrjäytymiseen, mielenterveysongelmiin ja jopa itsemurhaan.
Jokaiseen kiusaamistapaukseen tulee puuttua vakavasti ja tosissaan. Vain silloin työpaikoilla, kouluissa ja muissa yhteisöissä voidaan taata, että ne toimivat mahdollisimman hyvin ja kaikilla on turvallinen olo.
Oma arvioni: Tässä tuoreessa teoksessa kiusaamista valotetaan monimuotoisena ja dynaamisena ilmiönä. Valitettavan moni meistä on joutunut tekemään tuttavuutta kiusaamisen kanssa esimerkiksi koulussa tai työpaikalla, kuka kiusattuna, kuka sivustakatsojana, kuka kiusaajana – vain joitakin rooleja mainitakseni.  On selvää, että kiusaamisen tulee puuttua aina ja luonnollisesti myös mahdollisimman nopeasti. Kiusaamiseen on toki yritetty puuttua monin tavoin, mutta kokonaan sitä ei ole vieläkään saatu loppumaan.
Kuten arvata saattaa, ei tämä kirjakaan pysty tarjoamaan tähän vakavaan ja valitettavan yleiseen ongelmaan ”hokkuspokkus”-temppuja. Joitakin hyviä ajatuksia kirjassa kuitenkin on, joten kyllä se lukea kannatti. Suosittelen sitä sinullekin.