Tuomas Vimma: Ruutukymppi

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 348 s.

Romanttista komediaa ruudun takaa

R
aksa-romaanista tuttu rakennusfirma Hyperborea on kasvanut, ja projektipäällikkö Sami alkaa olla kyllästynyt lähes ympärivuorokautiseen työntekoon. Viimeinen pisara on sankariarkkitehti Van Der Dick, kilpakosija, joka ilmaantuu kuvioihin ja hurmaa Samin pomon Danikan. Kun Danikaa ei kiinnostaa muu kuin sankariarkkitehdin ehtymätön etevyys ja luonnonkiharat kutrit, Sami päättää tehdä irtioton. Hän lähtee mukaan television reality-tuotantoon, jossa remontoidaan, sisustetaan ja lopuksi pöyhitään tyynyt. Jos rakennusalalla oli pientä kuprua ja osaamattomuutta, televisiotuotanto osoittautuu suorastaan katastrofaaliseksi.

Ruutukymppi on romanttinen komedia, joka tekee säälimätöntä pilkkaa televisiomaailman oudoista lainalaisuuksista ja kohelluksesta ruudun takana. Vimma tietää, mistä kirjoittaa, sillä hän on työskennellyt useissa tuotantoyhtiöissä ja ollut mukana tekemässä myös remonttirealityä. Ruutukymppi on itsenäinen toinen osa harvinaislaatuisessa kolmiosaisessa trilogiassa, jonka aloitti Vimman edellinen romaani Raksa.

Oma arvioni: Ruutukymppi venyvine remonttiaikatauluineen ja muine haasteineen ja yllätyksineen nauratti, vaikka tosielämässä kyseiset asiat eivät lähelle osuessaan varmasti edes hymyilytä. Välillä on suorastaan terapeuttista lukea jotakin vähemmän syvällistä, ja tällaiseen tarpeeseen Ruutukymppi vastasi mainiosti. Siitä huolimatta kaipasin kuitenkin henkilöihin jotakin lisää. Vimman liioitteleva kerrontatapa sopi tähän TV:n sisustusohjelmiakin pilkkaavaan kirjaan varsin hyvin. Tämän teoksen lukemisen jälkeen ainakin minä katsojana mietin todennäköisesti aiempaa enemmän sitä, mikä kyseisissä ohjelmissa on sitä, miltä näyttää ja mikä taas kenties ihan jotakin muuta.