Juuli Niemi: Et kävele yksin


Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 291 s

Kaksi erilaista maailmaa ja ensimmäinen rakkaus.

"

Egzon ei ole käynyt vieraissa maissa. Hän ei ole käynyt edes siellä mistä hänen sanotaan tulevan."

Ada on 15 ja piirtää vasta omia ääriviivojaan, kun ensimmäinen rakkaus iskee. Adan elämää ovat olleet taiteilijaäidin kanssa jaettu boheemi koti, yhtä kiltti paras kaveri ja lupaava todistus

Egzonin perhe on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzonin levottomat jalat pakenevat kodin vaiettuja salaisuuksia ja nopea graffitikäsi maalaa ajatukset kuviksi.

Sinä aamuna rehtorin autoon on peintattu vaalea tyttö ja teksti Run! Ada voisi vielä juosta pakoon, mutta hän ei juokse. Ensimmäinen rakkaus antaa kaiken ja muuttaa kaiken, mutta voi myös repiä palasiksi.

Oma arvioni: Et kävele yksin on hieno, monikerroksinen nuortenromaani. Siinä yhdistyvät kiehtovalla tavalla realismi ja runollisuus. Kirja on vahvasti kiinni nykynuorten maailmassa. Tarinan keskiössä ovat oman identiteetin löytämisen vaikeus ja ensirakkauden kivuliaisuus. Tarina on kaikessa raastavuudessaan myös kaunis. Kirjan kerronta on väkevän tunteidentäyteistä.

Tänä päivänä ollaan aiheellisesti huolissaan siitä, että erityisesti pojat eivät juurikaan lue kirjoja. Uskoisin kuitenkin, että tämä Juuli Niemen romaani sopisi yläasteikäisten poikienkin lukulistalle. Itse luin kirjan puhtaasti siitä syystä, että halusin lukea vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan. Vaikka en kyseisen genren kirjoja kovin paljon luekaan, tämä kirja on kyllä palkintonsa ansainnut. Erityisen hienoa on mielestäni se, että teos ei päästä lukijaansa helpolla.