Stig Hansén: Birgitta Ulfsson – mikä ettei


Kustantaja: Teos & Förlaget
Julkaisuvuosi: 2017
Ruotsinkielinen alkuteos: Birgitta Ulfsson – med och mot min vilja
Suomentanut: Liisa Ryömä
Sivumäärä: 194 s.


Minä olen terveesti onneton”, sanoo Birgitta Ulfsson yhdessä monista keskusteluistaan Stig Hansénin kanssa. Ulfsson on vuosikymmenien ajan valloittanut yleisönsä teatterissa, TV:ssä ja radiossa mitä erilaisimmissa rooleissa.

Tässä kauan kaivatussa kirjassa hän kertoo avoimesti kasvuvuosistaan, siitä miten hänestä tuli näyttelijä ja mitä hän ajattelee työstään, millaista oli työskennellä Tove Janssonin, Lasse Pöystin ja Vivica Bandlerin kanssa – ja millaista on elää vuosittain muutama kuukausi Suomenlahden pienessä saaressa, paikassa jota hän kutsuu sydämensä viidenneksi kammioksi.

”Luulen, että yksi suurista…pelastuksistani… on että hämmästyn.”

Oma arvioni: Stig Hansén on kirjoittanut hienon, keskustelunomaisen muisteloteoksen, joka ei monien perinteisten elämäkertojen tavoin pitkästytä lukijaansa luetteloimalla kaikkia mahdollisia asioita vuosilukujen kera.

Kun kaksi ystävää keskustelee elämästä, työstä ja taiteesta, on lopputulos kiinnostavan erilainen – rönsyilevä ja elämänmakuinen. Kirjaa lukiessa voi mainiosti kuulla julkisuutta kaihtavan suomenruotsalaisen näyttelijälegendan äänen. Kirjassa puhutaan suoraan ja kaunistelematta - ja välillä nauretaan makeasti.