Terttu Autere: Kaunis mutta kuollut


Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 303 s.

Ruumis koulun kokoelmahuoneessa! Nostalginen salapoliisiromaani 1930-luvulta.

O

nerva Ojala on saanut suomenkielenopettajan sijaisuuden pienen kauppalan yhteiskoulusta. Hän on myös kihlautunut lääninetsivä Juhani Kuikan kanssa. Naapuruston uteliaat moraalinvartijat unohtavat pitää vahtia. Juhan Kuikan viikonloppuvierailuista Onervan luona, kun koulun ilopilleri, hehkeä nuori piirustuksenopettaja löytyy kuristettuna koulun kokoelmahuoneesta penkinpainajaisillan jälkeen. Epäiltyjä löytyy niin koulupoikien kuin vapaiden ja varattujen miespuolisten kollegoidenkin joukosta, mustasukkaisista aviovaimoista puhumattakaan. Mutta lieneekö kaunis opettajatar vain leikitellyt ihailijoidensa kustannuksella?

Terttu Autereen uusi romaani kuvaa jo kolmatta lääninetsivä Juhani Kuikan rikostutkintaa. Samalla se seuraa etsivän ja Onerva Ojalan suhteen kehittymistä ja sukeltaa 193o-luvun koulumaailmaan tunnelmiin tavalla, jonka kirjailija niin hyvin taitaa.

Oma arvioni: Ilahduin, kun löysin kirjastosta Autereen uusimman historiaan sijoittuvan salapoliisiromaanin. Olen lukenut aiemmin sekä Kuka murhasikaan rouva Holmin? että Kuolema Eedenissä -romaanin, joten tiesin jo vähän mitä odottaa. Toki kirjat ovat itsenäisiä, joten taustojen tunteminen ei ole välttämätöntä. Koulumaailmaan sijoittuvana tämä uusin jännäri kiinnosti minua aiheeltaan eniten. Eikä muutenkaan tarvinnut pettyä – tunnelma oli kohdallaan, enkä minä ainakaan arvannut tapahtumien kulkua kovin varhaisessa vaiheessa. Ihan kelpo kirja siis, kevyt ja otteessaan pitävä.