Virpi Hämeen-Anttila: Villa Speranza


Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 271 s.

K

auneutta, hullaantumista, uudelleen löydettyä elämäniloa Italian lumoavissa maalaismaisemissa. Nuori toimittaja Silja on paennut kokemaansa menetystä Italiaan. Sattuman kautta hän tutustuu suomalaiseen oopperadiivaan Eva Morettiin ja saa kutsun tämän satumaiseen huvilaan Villa Speranzaan.

Silja tutustuu Evan aviomieheen Henrikiin, jonka henkevä, melankolinen olemus vetää häntä puoleensa, varsinkin kun miehen ja vaimon suhde vaikuttaa etäiseltä. Henrikin teini-ikäinen tytär sen sijaan suhtautuu Siljaan epäluuloisesti. Vähitellen Siljalle paljastuu, että Villa Speranzassa asuvan uusperheen harmoninen ulkokuori kätkee taakseen paitsi jännitteitä, myös salaisuuksia ja vaaroja.

Oma arvioni: Tarina jää mielestäni jotenkin ohueksi. Kirjan parasta antia ovat ehdottomasti sen miljöökuvaukset Villa Speranzasta puutarhoineen. Romaania lukiessa näin silmissäni huvilan lumoavan kauneuden ja kuulin korvissani klassisen pianomusiikin helmiä. Niin ja lisäksi jotkin italialaisen keittiön antimet saivat veden miltei herahtamaan kielelle. Virpi Hämeen-Anttilan uusin romaanilla on siis annettavaa monille aisteille.