Juha T. Hakala: Kohtuuden kirja – Näkökulmia ääriyhteiskuntaan


Kustantaja: Talentum
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 219 s.

M

istä johtuu, että joukossamme on aina vain enemmän ihmisiä, jotka pyrkivät kaikin mahdollisin (ja mahdottomin) keinoin äärimmäiseen tulokseen? Uudessa kirjassaan Juha T. Hakala pureutuu äärimmäisyyteen ilmiönä niin yksilöiden kuin yhteiskunnan ja instituutioidenkin tasolla. Hän kertoo, miksi kohtuus kannattaa ja miksi kohtuuttomuus on pahasta. Huolen taustalla on usko siihen, ettei pinnistelevä ihminen voi hyvin. Kirjassa esitetyt todellisen elämän uskomattomat esimerkit ovat kurkistusluukkuja ilmiöön, jonka äärelle lukijat halutaan istuttaa - pohtimaan oman elämänsä rakennusaineksia.

Oma arvioni: Tätä hämmästyttävää kirjaa lukiessa mietin kerran jos toisenkin, mikä kumma äärimmäisyydessä vetää ihmisiä puoleensa. Itse kun olen aina ollut kohtuuden kannalla, oli kysymys sitten oikeastaan mistä tahansa.

Kirjan keskeisin sanoma tiivistyy mielestäni erinomaisesti seuraavassa sitaatissa:

”Jatkuva onnellisuuden tavoittelu tekee meidät oikeastaan entistä onnettomammiksi, koska se, mitä tavoittelemme, on aina edessä – ei koskaan tässä ja käsillä. Kun tämän tosiasian oivaltaa, voi vapain mielin löysätä vannetta ohimoiltaan.”