Marika Helovuo: 100 syytä lukea – Lukukipinän sytytyskirja


Kustantaja: Avain
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 147 s.

S

ata syytä lukea esittelee nimensä mukaisesti sata syytä tarttua kirjaan. Se myös kumoaa kaikki tekosyyt olla raivaamatta kalenteristaan aikaa lukemiselle. Miksi vanhemman on tärkeää tutustuttaa lapsi kirjojen maailmaan? Mitä järkeä teini-ikäisen on aloittaa näin nolo harrastus? Millä tavoin lukeminen hyödyttää oravanpyörässä juoksevia keski-ikäisiä? Miksi vanhanakin vielä kannattaa uppoutua kirjoihin?

Oma arvioni: Vaikka oma lukukipinäni ei juuri sytyttelyä kaipaakaan, on tämä kirja silti varsin innostava. Se osoittaa oivaltavasti ja uskottavasti, miten kirjojen lukemisesta on monenlaista hyötyä lapsista vanhuksiin – siis ihan kaikille. Lapset saavat kirjoista muun muassa sanoja, tunteita ja turvaa. Nuorille kirjat tarjoavat puolestaan itseymmärrystä, menestystä ja jopa taskurahaa. Aikuisilla lukeminen lisää stressittömyyttä, onnellisuutta ja elinikää.

Hyödyllisyydestään huolimatta, kirjallisuutta ei pitäisi kuitenkaan koskaan lukea niin sanotusti hyöty edellä. Niinpä Helovuo kannustaakin tarttumaan kirjoihin ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin. Annetaan siis kirjallisuuden yllättää. Niin kirjailijat kuin tutkijatkin ovat varsin yksimielisiä siitä, että kirjoja tulisi lukea enemmän, ja tähän näkemykseen yhdyn itsekin. Lukea kannattaa aina – joko syystä tai syyttä.

Tämän kirjan soisi löytävän tiensä myös sellaisten ihmisten koteihin, jotka eivät yleensä lue. Kiinnostavien lukusyiden ohella teokseen on listattu kirjoja, joihin kannattaa tutustua erilaisissa tilanteissa, kuten unta odotellessa tai sitaatteja hakiessa. Löysinpä minäkin muutaman kiinnostavan kirjan lukulistalleni lisättäväksi.