Nujeen Mustafa & Christina Lamb: Nujeen – Pyörätuolilla Syyrian sodasta Eurooppaan


Kustantaja: HarperCollins
Julkaisuvuosi: 2016
Englanninkielinen alkuteos: Nujeen
Suomentanut: Anja Lindqvist
Sivumäärä: 272 s.
Kertomus pakomatkasta sodan helvetistä.

S

odan raivotessa Syyriassa kuusitoistavuotias tyttö päättää CP-vammastaan huolimatta lähteä vaaralliselle matkalle uuden elämän toivossa. Nujeen Mustafa jättää taakseen kaiken – vanhempansa, kotinsa ja omaisuutensa, ja lähtee henkensä uhalla kuusitoista kuukautta kestävälle matkalle vaeltaakseen Syyriasta Saksaan – pyörätuolissa.

Dramaattinen pakomatka merkitsee hänelle mahdollisuutta uuteen elämään, mahdollisuutta jättää pyörätuoli ja opetella kävelemään.

Nujeen kertoo tarinansa rohkeasti ja itsenäisin äänenpainoin. Se on koskettava todistus aikamme suurimmasta inhimillisestä katastrofista.

Oma arvioni: Tätä Nujeenin ja hänen sisarensa uskomattomasta  pakomatkasta kertovaa kirjaa lukiessani en voinut olla ajattelematta kuinka onnekas olenkaan, kun olen sattunut syntymään Suomessa, minulla on ollut mahdollisuus käydä koulua ja opiskella – CP-vammasta ja pyörätuolista huolimatta. Ja ennen kaikkea olen saanut elää turvassa, kaukana sodan kauhuista.

Nujeen on sinnikäs ja fiksu nuori nainen, joka tulee varmasti pärjäämään elämässään, vaikka lähtökohdat ovat olleetkin varsin kurjat monin tavoin. Hän on joutunut näkemään ja kokemaan aivan liikaa, mutta jaksaa silti olla iloinen ja uskoa parempaan tulevaisuuteen. Hänen tarinansa antaa konkreettiset kasvot Syyrian pakolaiskriisille. Se auttaa koskettavasti ymmärtämään, että yksikään kotimaansa jättämään joutunut ihminen ei ole vain numero tilastossa.

Suosittelen.