Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain


Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: When Breath Becomes Air
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Sivumäärä: 131 s.

P

aul Kalanithi, 36-vuotias neurokirurgi, on valmistumassa kymmenen vuoden erikostumisvaiheen jälkeen. Hän kohtaa päivittäin työssään syöpään sairastuneita, joiden ennuste ei ole paras mahdollinen. Kunnes eräänä päivänä hän saa oman diagnoosinsa: neljännen vaiheen keuhkosyöpä. Noin vain, täysin yllättäen, Paulin ja hänen Lucy-vaimonsa tulevaisuudensuunnitelmat saavat täyskäännöksen.

Paul kirjoittaa lapsuudestaan, nuoruudestaan ja opiskeluajastaan lämpimästi, mutta ennen kaikkea hän pohtii elämän merkitystä monesta eri näkökulmasta: Mikä tekee elämästä elämisen arvoista kuoleman edessä? Mitä sitten kun elämä ei enää näyttäydykään portaikkona kohti tulevaisuutta? Millaista on saada esikoinen, pieni Cady-tytär, kun itse on kasvokkain oman kuolemansa kanssa?

Paulin kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Lucy työsti kirjan valmiiksi. Paulin sanat elävät kuin oppaana ja lahjana meille kaikille. Muistelmateos Henkäys on ilmaa vain on mykistävän kaunis kertomus rohkeudesta ja se vaikuttaa lukijaansa vielä pitkään kirjan kansien sulkeuduttua.

Oma arvioni: Kalanithi kirjoittaa sairaudesta, kivusta ja kuolemasta rehellisen avoimesti – lääkärinä, potilaana, miehenä ja isänä.  Samalla hän kirjoittaa elämän merkityksestä, rakkaudesta ja toivosta. Hän pohdiskelee suuria kysymyksiä: miten katsoa tulevaan, kun oma kuolevaisuus tulee konkreettisesti iholle, miten tehdä kuolemaa ja tulla isäksi samaan aikaan.

Kirjan aiheet eivät todellakaan ole kevyemmästä päästä, mutta yllättävää kyllä kirjaa lukiessa ei juurikaan ahdistanut, kosketti ja liikutti toki. Pidin erityisesti siitä, että lääketieteen joukkoon oli sovitettu kirjallisuutta, toisaalta keventämään ja toisaalta syventämään kerrontaa. Yhtä vahvasti kuin kuolema on läsnä kirjassa niin ovat myös elämä ja siihen liittyvät toiveet. Tämä kirja muistuttaa lukijaansa lempeän koruttomasti siitä, että meillä on vain tämä hetki – ei enempää eikä vähempää.

Suosittelen kirjaa lämpimästi sellaisille lukijoille, jotka kaipaavat kirjalta koskettavuutta.