Riitta Jalonen: Kirkkaus


Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 352 s.

J

anetin koti on meren rannalla. Häneltä on kuollut hukkumalla kaksi sisarta, ja meren syvyyksiin hän olisi valmis itsekin uppoamaan silloin kun kirkuvanpunaisen tukan hunnuttama pää täyttyy häiritsevistä ajatuksista. Mutta kun hän saa eteensä kirjoituskoneen tai muistikirjan, kaikki muuttuu: maailmasta tulee hetkeksi kaunis ja ymmärrettävä.

Käsiala hoippui, sanat putosivat paperille vauhdilla, joku työnsi niitä esille tyhjästä, taustalla soi säkkipilli, isän isot kädet osaavat, tässä hän on hyvä, tässä hän on oman itsensä herra, isiensä mailla, eikä minun tarvitse muuta kuin totella ja pitää kynää kädessä ja kuljettaa sitä pitkin paperin pintaa.

Oma arvioni: Riitta Jalosen uusin romaani Kirkkaus on aistivoimainen tarina kirjailijasta ja kirjoittamisen pakosta. Kaikesta traagisuudestaan huolimatta uusiseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta kertova kirja on myös lohdullinen. Se on kerrassaan erinomainen kuvaus taiteen voimasta ja ennen kaikkea siitä, että kieli ja sanat voivat pelastaa ihmisen elämälle. Eikä ystävien merkitystäkään pidä vähätellä.