Ulla Järvi & Tuukka Tammi (Toim.): Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia


Kustantaja: Vastapaino
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 216 s.
Viagran käyttäjillä uusi hengenvaara: juomavesi

M

iten tiedeuutisia pitää lukea? Milloin nettiotsikko kannattaa klikata auki? Koska on paras kääntää sivua, kun uutinen ei täytä hyvän jutun vaatimuksia? Tiedeuutisia seuraamalla maailma vaikuttaa pelottavalta. Tieto tuntuu pikemmin lisäävän tuskaa kuin selittävän maailmankaikkeuden ilmiöitä.

Ei ole sattumaa, että seksi, viina, väkivalta ja katastrofit hallitsevat myös tiedeuutisten otsikkoja. Media käyttää näitä mieltymyksiä surutta hyväkseen. Tämä kirja on eloonjäämisopas tiedemedian seuraajalle. Se opastaa valitsemaan ja arvioimaan tiedeuutisia. Kirja sisältää kaiken nähneiden ammattilaisten oudoimmat ja hauskimmat tiedetarinat.

Teoksen kirjoittajat ovat kokeneita tiedetoimittajia.

Oma arvioni: Tämä kirjan lukemisen jälkeen luen tiedeuutisia entistäkin kriittisemmin silmin. Netissä julkaistavien tiedeuutisten otsikoihin olen aina suhtautunut varsin varauksellisesti, sillä niillä halutaan kalastella klikkauksia, mutta enpä ole juurikaan ajatellut tutkimustiedotteiden harhaanjohtavuutta. Ehkä siksi, että tutkimusetiikka ja hyvä tieteellinen käytäntö ovat tulleet tutuiksi yliopisto-opintojen aikana. Vaikka sananvapaus tärkeää onkin, niin sekä toimittajilla että tieteentekijöillä on aina myös vastuita, joita ei pitäisi ohittaa missään tilanteessa.  Hyvään juttuun ei siis tule pyrkiä keinolla millä hyvänsä, mutta valitettavan usein mutkia oiotaan liian suruttomasti.

Tämä tuore teos tarjoaa kiinnostavan ja silmiä avaavan kurkistuksen tiedejournalismin kulisseihin ollen todella hyödyllistä luettavaa kaikille tiedeuutisista kiinnostuneille lukijoille ja kirjoittajille heidän taustoistaan riippumatta. Kirjaa lukiessa saa hämmentyä monta kertaa. Kirjan esimerkit osoittavat osuvasti sen, miten yksikin pieni sana – tai sen puuttuminen, saattaa muuttaa sanomaa merkittävästi. Kannattaa lukea, onko olut todellakin erinomainen palautusjuoma tai maito tappavaa…