Antti Tuomainen: Mies joka kuoli


Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 301 s.

Helteinen pikkukaupunki. Murhattu mies.

J

aakko Kaunismaa on 37-vuotias sieniyrittäjä, joka saa lääkärikäynnillään yllättäviä uutisia: hän on kuolemassa. Jatkotutkimuksissa selviää, että hän on pitkällisen myrkkyaltistuksen uhri – toisin sanoen joku on hitaasti mutta varmasti murhaamassa häntä.

Mies joka kuoli on trilleri ja musta komedia elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja petoksesta. Se on uudenlaista, makaaberin huumorin sävyillä leikittelevää Tuomaista.

Oma arvioni: Kirjan alkuasetelma on suorastaan murhaavan koukuttava. Haluan heti tietää, mitä on tapahtunut ja mitä tulee vielä tapahtumaan. ”Kuolema on elämän ainoa pysyvä asia, karmealla tavalla ainoa asia, johon todella voi luottaa”, pohtii juuri kuolemantuomion saanut mies, joka kaikesta huolimatta yrittää jatkaa elämää ja ennen kaikkea saada selville, kuka haluaa murhata hänet.  Mutta, kauanko hänellä on aikaa; päiviä, viikkoja?

Mies joka kuoli on tiheätunnelmainen trilleri, jonka kiehtovin elementti ainakin itselleni on kertojan humoristinen asenne elämään – ja kuolemaankin. Musta huumori puree. Romaani on vetävästi kirjoitettu, ja siksi tekstiä tulee jopa ahmineeksi. Vaikka pelkojen kurimus koettelee kirjan päähenkilöä, se ei kuitenkaan kaikessa uskottavuudessaan ahdista lukijaa.

Jos kaipaat kesään omintakeista ja kutkuttavan jännittävää lukuelämystä, lue ihmeessä Tuomaisen Mies joka kuoli. Vaikka kirjaa on lähes mahdotonta tyylillisesti tarkkaan lokeroida, eipä sillä ole väliäkään. Kirja nyt vaan on niin hyvä.