Nelli Hietala: Kielillä puhumisen taito


Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 207 s.

S

aralla on ärrävika. Hän on vältellyt r-kirjainta koko kouluaikansa. Kahdeksan vuotta toivottomana päättyneen puheterapian jälkeen hän muuttaa Irlantiin, koska englanniksi r on yleensä pehmeä puolivokaali. Mutta mikä muuttuu, kun nainen lakkaa olemasta Sara, teräväreunainen heinä, ja hänestä tulee neljäs Raamatussa mainittu nainen, Sarah. Voiko identiteetti olla yhden äänteen varassa?
Sara ihastuu kuvankauniiseen, ärränsä pariisilaisittain sorauttavaan huonekaveriinsa Celineen. Dublinia kiertävän jouluisen roadtripin aikana hänen on pakko selvittää, onko hänellä rohkeutta rakastaa ja olla oma itsensä.
Kielillä puhumisen taito on herkkä ja kiehtova romaani nuoren naisen identiteetistä, ystävyydestä ja rakkaudesta isolla ärrällä. Kahdessa aikatasossa kulkeva romaani kuljettaa lukijaa kepeästi ja varmasti kohti loppuhuipennusta, jossa ei ole mitään vääjäämätöntä.
Oma arvioni: Kirjan lähtökohta herätti mielenkiintoni. En yleensä kuitenkaan tykkää eri aikatasoilla pomppivista kirjoista, joten  tässäkin romaanissa kyseinen seikka häiritsi. Henkilöhahmoihin olisin kaivannut lisää syvyyttä. Uskon kuitenkin, että itseäni nuorempien, siis alle kolmekymppisten ja itseään etsivien lukijoiden kohdalla, tämä tarina voi hyvinkin toimia.