Olle Lönnaeus: Maksun hetki


Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2017
Ruotsinkielinen alkuteos: Marias tårar (2016)
Suomentanut: Salla Korpela
Sivumäärä: 389 s.

K

ylmänä, tuulenpieksämänä päivänä Malmön meriuimalan edustalta löytyy jäätynyt mies, jota on julmasti pahoinpidelty ja kidutettu.

Jonny Lilja tunnistaa jäästä irrotetun uhrin jugoslavialaisen mafiapomon Ratko Jokovicin lähimmäksi mieheksi. Vanhalla pelivelalla uhkaillen Jokovic määrää Jonnyn ottamaan selvää, mitä hänen henkivartijalleen on tapahtunut ja kuka on vastuussa.

Pian Jonny kuitenkin kohtaa vielä paljon pahemman tapauksen ja hänestä tulee pääepäilty. Jälleen kerran Jonny joutuu pakoilemaan henkensä kaupalla niin Malmön poliisia kuin toisiaan vastaan sotaa vastaan käyviä rikollisliigoja. Hän voi selvitä vain löytämällä itse oikean syyllisen.

Poliiseista ainoastaan Eva Ström uskoo Jonnyn syyttömyyteen. Vastoin esimiestensä määräyksiä hän alkaa kaikessa hiljaisuudessa tutkia murhia löytääkseen syyllisen kollegansa ahdinkoon.

Malmöläispoliiseista Jonny Liljasta ja Eva Strömistä kertovan kirjasarjan toinen itsenäinen osa Maksun hetki vahvistaa lopullisesti Olle Lönnaeuksen kuuluvan ruotsalaisten nykydekkaristien ehdottomaan kärkeen.

Oma arvioni: Hyytävä, tiukasti otteessaan pitävä dekkari, josta ei juonenkäänteitä puutu. Kirjan keskeiset henkilöhahmot ovat kiinnostavia. Suosittelen pohjoismaisen laatujännityksen ystäville.