Tiina Ekman: Huijarisyndrooma – Miksi en usko itseeni? (vaikka olen oikeasti hyvä)


Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 218 s.

M

istä kumpuaa vahva mielikuva, ettei oikeasti osaa sitä, mitä on tekemässä? Että ennen pitkää jää kiinni ja paljastuu huijariksi?

Tiina Ekmanin teos on perusteellinen ja havainnollinen tietokirja huijarisyndroomaksi nimetystä ilmiöstä. Se kertoo, mistä tässä ahdistusoireilun muodossa on kysymys, ja tarjoaa keinoja saada se hallintaan.

Huijarisyndrooma on samankaltainen kuin perfektionismi. Pelko osaamattomaksi ja epäpäteväksi paljastumisesta piiskaa tekemään yhä enemmän, yhä paremmin. Paraskaan suoritus ei riitä vakuuttamaan itseä, että on riittävän hyvä.

Tutkimuksissa on arvioitu, että 70 % ihmisistä kokee ainakin yhden tällaisen episodin elämässään. Joillakin tällainen itseä väheksyvä tapa ajatella ja tuntea muuttuu pysyväksi olotilaksi. Seurauksena on vakavaa ahdistusta ja uupumusta.

Ekman esittelee kirjassaan ansiokkaasti huijarisyndrooman syitä ja mekanismeja sekä tapoja löytää terve itseluottamus.

Oma arvioni: Monipuolinen ja konkreettisia esimerkkejä sisältävä teos, joka antaa uusia näkökulmia ihmisten käyttäytymisen tarkasteluun ja ymmärtämiseen. Ainoa asia, mikä lukiessa häiritsi, oli samojen haastattelukatkelmien toistuminen tekstissä useampaan kertaan. Jos aihe kiinnostaa, kannattaa kirja ehdottomasti lukea.