Fred Vargas: Normandialainen tapaus


Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2013
Ranskankielinen alkuteos: L'armée furieuse (2011)
Suomentanut: Marja Luoma
Sivumäärä: 428 s.


K

omisario Jean-Baptiste Adamsberg on Pariisin omalaatuisin etsivä, joka ratkoo rikoksia poikkeuksellisen intuitionsa varassa, perinteisistä tutkintametodeista vähät välittäen. Nyt outo tapausvyyhti vie hänet apureineen Normandiaan, jossa lehmät eivät liiku eivätkä paikalliset kerro jollei suoraan kysytä.

Vanha pohjoiseurooppalainen legenda kertoo aaveratsastajien joukkiosta, Raivoisasta armeijasta, joka saapuu noutamaan tienoon pahimmat sielut. Nyt nuori nainen normandialaisessa pikkukylässä on nähnyt Raivoisan armeijan kulkevan pimeässä huutaen, ja kaikki kylän asukkaat, joiden omatunto ei ole puhdas, alkavat pelätä. Naisen kauhistunut äiti hakeutuu sinnikkäästi Adamsbergin puheille ja vakuuttaa, että pian ihmisiä kuolee.

Pian ennenäyn jälkeen pahamaineisen julma mies katoaa, mutta paikallinen poliisi kuittaa asian taikauskona. Adamsberg taipuu tutkimaan kummallista tapahtumasarjaa pelon halvaannuttamassa kylässä. Ratkaisu on komisarion hämärien assosiaatioiden varassa, ja kaikki on lopulta jotain ihan muuta kuin miltä näyttää.

Oma arvioni: Normandialainen tapaus on sekoitus omintakeisia henkilöhahmoja, rosoisen lämmintä huumoria ja vanhoja kummallisia uskomuksia. Taitava, lukijan tiukasti otteessaan pitävä murhakudelma.