Katriina Järvinen: Saanko esitellä – Monenlaiset minämme


Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 221 s.

"Kirja, joka saa sinut katsomaan itseäsi uusin silmin”

"

Ole vain oma itsesi", "Löydä todellinen minäsi", "Tule siksi, joka olet". Noinko tosiaan? Onko taivalluksemme täällä johdonmukainen kertomus vai jotakin muuta? Eikö elämä tuo eteen törmäyksiä ja täyskäännöksiä, pussinperiä ja uusia alkuja? Huomaamme olevamme eri ihmisten kanssa erilaisia, välillä omat teot kummastuttavat ja jotkut menneisyyden tapahtumat haluaisi pyyhkiä pois. Joskus ympäristö ei hyväksy sitä mitä olemme.

Katriina Järvisen teos on kiehtova tutkimusmatka minän moni-ilmeisyyteen ja maailmaan ympärillämme. Työpaikkailmoitukset huutavat täydellisen tyypin perään, ja edustamme itseämme milloin sosiaalisessa mediassa, milloin lenkkipolulla. Ehyt minä ja ihmisenä kasvaminen ovat kauniita ajatuksia, mutta jättävätkö ne tilaa elämälle sellaisena kuin se on? Voisiko katkoksien ja keskeneräisyyksien hyväksyminen omassa ja muiden elämässä olla antoisampaa kuin niistä eroon pyrkiminen?

Oma arvioni: Minästä on tosiaan moneksi. Teos on kiehtova tutkimusmatka minuuden muotoutumiseen ja sen moniulotteisuuteen ja oman minän toteuttamisen haasteisiin. Kirjan lukeminen saa pohtimaan, millaisia minuuksien joukkoja me ihmiset itse asiassa olemmekaan – ja miten ajat ja tilanteet meitä muuttavat.