Liisa Keltikangas-Järvinen: ”Hyvät tyypit” – Temperamentti ja työelämä


Kustannus: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 146 s.

Sosiaalinen. Aktiivinen. Sanavalmis. Sietämätön.

T

emperamenttitutkimuksen uranuurtaja puhkoo vakiintuneita käsityksiä täydellisestä työntekijästä ja kertoo miten ihmisen temperamentti oikeasti vaikuttaa työelämässä.

Firmat etsivät palvelukseensa hyviä tyyppejä. Sosiaalisuutta ja aktiivisuutta korostetaan. Oikeanlaisia persoonia etsitään konsulttien ja kaupallisten testien avulla. Mutta mitä jos nämä arvostukset ovatkin kuplia?

Miten eri temperamenttipiirteet näyttäytyvät työelämässä oikeasti? Voiko esimerkiksi introvertti pärjätä pomona? Entä onko totta, että johtoportaassa on tavallista enemmän psykopaatteja?

Suomalaisen persoonallisuustutkimuksen edelläkävijän teos auttaa jokaista ymmärtämään itseään ja työtovereitaan sekä toimimaan paremmin työelämässä ja hallitsemaan paremmin stressiä. Kirjan neuvoilla yritykset säästävät rahaa ja saavat työntekijöidensä potentiaalin paremmin käyttöönsä.

Oma arvioni: Teos, joka saa ajattelemaan työelämän hakemista ”hyvistä tyypeistä” eli sosiaalisista ja tehokkaista ihmisistä uudella tavalla. Kirjaa on hyvä luottavaa etenkin henkilöstövalintoja tekeville, mutta antaa se ajattelemisen aiheita myös esimerkiksi opettajille. Mitä me itse asiassa arvioimme, oppilaiden taitoja vai persoonallisuutta?