Marko Annala: Värityskirja


Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 203 s.
Kertomus kasvusta, kivusta ja kaiken läpi leikkaavasta luovuudesta

O

len vuosien varrella kehittänyt itselleni suojakeinoksi muistikatkon. Muistijälkeni on hauras, niin hento hipaisu pintaa, ettei se paljasta pölyn alta mitään. Yksittäiset muistikuvat ovat hajallaan kuin tuulen riepottelema lehtikasa. Vaikka harjaisin lehdet takaisin kasaan, en silti saisi kokonaisuudesta kuvaa. Etenkään yläasteesta en pysty palauttamaan mieleeni juuri mitään.

Värityskirja on tekijänsä omiin kokemuksiin perustuva, raadollisen rehellinen romaani, joka kuvaa tavallista elämää epätavallisissa puitteissa. Se kertoo siitä, kuinka maailma voi kadottaa värinsä.

Oma arvioni: Tunnerikas tarina, jossa tummien sävyjen rinnalla näkyy myös vaaleita sävyjä. Tuskan ja surun lisäksi arkeen mahtuu myös aitoja ilonaiheita. Vaikeista aiheistaan huolimatta Värityskirja ei ole ahdistava vaan ennen kaikkea toivoa antava lukukokemus. Kertojan kieli on rehellisen kaunista. Kaiken kaikkiaan Värityskirja on varsin vaikuttava omaelämäkerrallinen esikoisromaani, jota voin suositella kaikenlaisille lukijoille.