Elly Griffiths: Risteyskohdat


Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: The Crossing Places (2009)
Suomentanut: Anna Lönnroth
Sivumäärä: 305 s.
Huippusuosittu ja tunnelmallinen Ruth Galloway -sarja alkaa!Arkeologi Ruth Gallowayn rauhaisa elämä Norfolkin perukoilla järkkyy, kun poliisi ottaa yhteyttä: muinaisen paalukentän liepeiltä on löytynyt ihmisen luita. Onko kyseessä kymmenen vuotta aiemmin kadonnut tyttö vai esihistoriallinen löytö?

Katoamistapausta tutkiva rikoskomisario Harry Nelson ei aio luovuttaa ennen kuin tytön kohtalo on selvinnyt. Ratkaisu saattaakin olla lähempänä kuin koskaan Ruthin asiantuntemuksen ja herkän vaiston ansiosta. Mutta kun toinenkin tyttö katoaa, mysteeri tihenee kuin sumu marskimaalla – ja Ruthin rooli poliisin neuvonantajana käy todella vaaralliseksi.

Oma arvioni: Olipa mainio dekkarisarjan aloitusosa. Eipä muuta kuin seuraavaa suomennosta odottamaan! Ruth on virkistävän erilainen dekkarisankaritar, josta lukijan on oikeastaan varsin helppo pitää.  Ja Harryn salaperäisyys on kiehtovaa.

Griffiths kuljettaa lukijaansa taitavasti kohti mysteerien ratkaisua, mutta harhautuksilta ei kuitenkaan vältytä, mikä ei toki haitannut lainkaan. Jännitys vain tiheni loppua kohden. Kirjassa kuvataan elävästi petollisen kaunista Norfolkin rannikon luontoa, joka voi koitua kokemattoman kulkijan kohtaloksi. Enpä ihmettelisi lainkaan, mikäli tästä dekkarisarjasta tehtäisiin joskus myös tv-sarja. Sen verran vahvasti visuaalinen kirja mielestäni on.

Tätä hienoa dekkarisarjan aloitusta voin suositella lämpimästi laadukkaan brittijännityksen ystäville.