Koko Hubara: Ruskeat Tytöt – Tunne-esseitä


Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 260 s.
Minä olen koko ajan olemassa riippumatta rasismista tai valkoisuudesta. Me olemme olleet täällä aina, vuosisatojen ajan, tässä maassa, sinä ja minä, me, Ruskeat Tytöt.Koko Hubara (s. 1984) on palkitun Ruskeat Tytöt -blogin perustaja, kirjoittaja ja kääntäjä. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti. Ruskeat Tytöt -esseekokoelma on hänen esikoisteoksensa. Se on keskustelunavaus ruskeasta suomalaisuudesta ja samalla ensimmäinen suomenkielinen kirja ruskealta tytöltä ruskeille tytöille.

Oma arvioni: Kirjassa käsitellään muun muassa identiteettiä, kauneutta ja vanhemmuutta sukupuolen, etnisyyden ja sosiaaliluokan risteymästä käsin. Vaikka en olekaan ruskea tyttö, voin samaistua yllättävän voimakkaasti teksteissä esiin tuleviin ulkopuolisuuden tunteisiin ja syrjintäkokemuksiin. Minäkään kun en sovi suomalaisen yhteiskunnan asettamaan normaaliuden muottiin.

Ruskeat Tytöt -esseekokoelma on raikas, omaääninen teos, joka haastaa lukijansa pohtimaan, mikä onkaan normaalia. Kirja on tärkeä puheenvuoro monimuotoisen ihmisyyden ja jokaisen ihmisen yksilöllisyyden puolesta. Se antaa kyytiä stereotypioille ja ennakkoluuloille. Siksi siihen kannattaa tarttua ihonväristä riippumatta. Ja ruskeille tytöille se tarjoaa varmasti arvokasta vertaistukea ja lisää uskoa tasa-arvoisempaan huomiseen.