Mattias Edvardsson: Melkein tosi tarina


Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2017
Ruotsinkielinen alkuteos: En nästan sann historia (2017)
Suomentanut: Tiina Ohinmaa
Sivumäärä: 413 s.

Kumpi on tärkeämpää: hyvä tarina vai totuus?Luovaa kirjoittamista Lundin yliopistossa opiskeleva Zackarias Levin haluaa muuttaa maailmaa kirjoituksillaan, ja samasta haaveilevat myös hänen kurssikaverinsa. Mutta kun he tutustuvat Leo Starkiin, legendaariseen kirjailijaan, heidän mielikuvansa kirjoittamisesta muuttuu ja heidän elämänsä saa julman käänteen.

Kaksitoista vuotta myöhemmin Zackarias päättää kirjoittaa kirjan siitä, miten Leo Stark katosi jälkiä jättämättä ja Zackariaksen paras ystävä tuomittiin murhasta vaikka ruumista ei koskaan löydetty.

Oma arvioni: Melkein tosi tarina on miellyttävällä tavalla erilainen dekkari, sillä siinä ei roisku veri. Edvardsson onnistuu punomaan sellaisen psykologisen jännityksen verkon, joka pitää lukijaa otteessaan loppuun asti. Kirjan teki erityisen kiinnostavaksi se, että sekä kirjallisuus että kirjoittamisen vaikeudet ovat tärkeässä roolissa.

Suosittelen kirjaa etenkin kaikille väkivallattoman jännityksen ystäville, jotka ovat kiinnostuneita myös kirjoittamisesta. Jos kaipaat vaihtelua ns. poliisivetoisille dekkareille, tämä melkein tosi tarina on siinäkin tapauksessa hyvä valinta.