Pertti Koskinen: Salaisuuksien kylä
Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2011
Sivumäärä: 206 s.
Neljätoistavuotias tyttö löytyy surmattuna. Koko Suomi seuraa uutisia järkyttyneenä. Kuluu viikkoja, uutiset vähenevät, mutta surmaajaa ei löydetä.
Tytön äidin toimeksiannosta yksityisetsivä Maija Miilunkorpi lähtee tutkimaan tapausta. Hän pakkaa pyöränsä perävaunuun kaiken, mitä luulee tarvitsevansa tulevien viikkojen aikana. Hän saapuu iltahämärässä pieneen viehättävään kirkonkylään.
Kylästä löytyy myös pimeä puoli; tiukat uskonnolliset mielipiteet ja tuomitseminen tuntuvat raskaana yhteisön ystävällisen ulkokuoren alla. Tuntuu kuin kylä huutaisi apua mutta haluaisi silti pitää salaisuutensa. Monenlaiset kohtaamiset ja ihmissuhteitten pohdiskelut vievät Maijan lähelle ratkaisua, mutta ilman väkivaltaa kaikki ei selviä.
Pertti Koskisen esikoisteos on psykologinen jännitysromaani.
Oma arvioni: Tarina on juoneltaan hyvin rakennettu. Koskisen luoma yksityisetsivä on hahmona todella ristiriitainen, epäuskottava ja minusta varsin ärsyttävä. Koskinen suosii ilmaisussaan lyhyitä päälauseita. Sekin ärsytti aika tavalla. No, kaikesta kritiikistä huolimatta kirjan tarina toimi ihan hyvin, vaikka loppuratkaisu ei itselleni yllätyksenä tullutkaan. Kirjassa ei väkivallalla mässäillä. Voisin suositella kirjaa etenkin psykologisesta jännityksestä pitäville.
Ei huono esikoisdekkari. Saatan joskus lukea lisää kyseisen kirjailijan tuotantoa.