Max Manner: MayraKustantaja: Arktinen Banaani
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 326 s.

Leskeksi jäänyt orkesterisellisti huomaa herättävänsä yhä kiinnostusta parisuhdemarkkinoilla, kun yksinäiset päivät saavat pikaisen lopun varakkaan rouvan viedessä miestä määrätietoisin ottein.
Myös suuri nuoruudenrakkaus Mayra, Espanjaan asettunut taidemaalari, ottaa yllättäen mieheen yhteyttä. Pariskunnan kohdattua uudelleen on kuin mikään ei olisi muuttunut – paitsi yksi asia ja sen mukana koko tulevaisuus.
Kymmenestä rikosromaanistaan tunnettu Max Manner on löytänyt uuden kirjallisen jäljen, mutta aikuisella tavalla romanttinen kertomus vie tälläkin kertaa kohti trillerimäistä loppua. 
Oma arvioni: Mayra on kypsien ihmisten rakkaustarina. Manner ei ole kuitenkaan hylännyt jännitystäkään – ja hyvä niin. Mayra tarjoaa lukijalle yllättäviä ja dramaattisia käänteitä. Mayra on vahva romaani ihmissuhteista monenlaisine mutkineen, kertomus elämästä vaikeine valintoineen. Rankoistakin aiheista huolimatta romaanissa vallitsee kuitenkin kaiken kaikkiaan varsin seesteinen tunnelma. 
On hienoa, jos kirjailija hallitsee eri lajityyppejä, ja mielestäni dekkareistaan tutuksi tullut Max Manner tekee sen vieläpä hyvin. Pidin kirjasta kaiken kaikkiaan, mutta minulle erityisen mieluisia vivahteita olivat musiikin voimakas läsnäolo ja espanjankieliset ilmaisut, jotka oli mukava huomata ymmärtävänsä jopa ilman käännöksiä. Erityisen maininnan ansaitsee vielä romaanin tyylikäs kansi, jonka on suunnitellut Asko Künnap.
Mayra on yksi niistä syksyn kotimaisista kirjoista, joiden lukemista olin odottanut kovasti. Enkä onneksi suotta, sillä odotukset täyttyivät mainiosti. Jos siis kaipaat kirjalta koukuttavuutta, eikä suuriin teemoihin sukeltaminenkaan pelota,  Mayra on erinomainen valinta. Uskon tämän kirjan olevan monien varttuneempien lukijoidenkin mieleen, sillä eläväthän siinä esiintyvät henkilötkin jo ns. kolmatta ikää. Suosittelenkin teosta etenkin eläkkeellä oleville, mutta hyvinhän tarina toimi nelikymppisellekin.