Sebastian Lindell: Hukutettu mieli


Kustantaja: Halti Media
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 365 s.

Mökkiesittelyreissu Sodankylään muuttuu surmatutkimukseksi, kun entinen kunnanlääkäri löydetään kuolleena Lokan tekojärvestä keväällä 2002. Pian komisario Edelmannin murharyhmä huomaa tarpovansa varuskuntapaikkakunnalla lukuisten tutkintalinjojen suossa.Kunnanlääkärin kuolema ei jää viimeiseksi. KRP:n painetta lisää Sodankylän kuntajohto, joka haluaa katkaista villeiltä huhuilta siivet ennen kansainvälisten elokuvajuhlien alkamista. Sitkeä rikostutkinta ajaa ennen pitkää Sonja Fribergin ensimmäistä kertaa pohtimaan omia vaikuttimiaan jatkaa rikospoliisina.

Kuohuvan 1960-luvun mullistukset tuntuvat kummittelevan edelleen vahvasti paikkakuntalaisten mielissä ja tarinoissa: ”Sinä syksynä halla hiipi ihmisen sieluunkin.”

Sebastian Lindell on luonut tihentyvää jännitystä takaavan monisyisen lappilaismysteerin, jonka poliisitutkinta langettaa epäilyksen varjon lähes koko pienen yhteisön ylle.

Oma arvioni: Lindellin kerronta on luonteeltaan suoraviivaista ja sävyltään melankolista. Huumoria ei kirjassa juurikaan viljellä. Pohjoisen miljöö viehättää minua tässäkin kirjassa, eikä henkilögalleriakaan lainkaan hassumpi ole, sillä kirjailija kyllä tuntee hahmonsa ja osaa kuvata heidät uskottavasti.

Itselleni mukava yllätys oli, kun kirjassa piipahdettiin myös minun kotikaupungissani Salossa, jossa kirjailija käsittääkseni nykyään asuu. Tutuissa paikoissa on aina silloin tällöin kiinnostavaa käydä myös kirjojen sivujen välityksellä. 

Hukutettu mieli on mielestäni varsin kelpo Lappi-dekkari, joten sitä voi mainiosti suositella erityisesti pohjoisen mielenlaadun ja maisemien omaleimaisuudesta kiinnostuneille lukijoille. Samaa voin sanoa myös niistä sarjan aiemmista kirjoista, jotka olen lukenut.

Arvioni kyseisistä kirjoista löydät seuraavien linkkien takaa:
Kun pimeys peittää valkeat yöt
Kun kesä ei tullutkaan
Kun varjot pitenevät  
Rajatapaus.