Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 180 s.
 Susanne on tilannut vauvan Intiasta ja Padman tehtävä on synnyttää se hänelle. Vuodenajat oikuttelevat Pohjolassa: kuusi pitkää kevättä on vaihtunut suoraan syksyksi. Tv-meteorologi haluaisi vielä kerran ennustaa helleaallon saapuvat. Tuoko seitsemäs kevät vihdoin kesän tullessaan?
Seitsemäs kevät on viiltävän ajankohtainen episodiromaani maailmasta, missä pienetkin valinnat voivat johtaa merkittäviin seurauksiin. Se vie lukijansa skotlantilaisiin puistoihin ja intialaiselle kohdunvuokrausklinikalle, tukholmalaisiin luksusasuntoihin ja pohjalaiseen mummonmökkiin.
Se on tutkielma ahneudesta, rakkaudesta ja unelmien hinnasta. Kuka maksaa lopulta laskun kenenkin onnesta?
Oma arvioni: Toisessa romaanissaan Seitsemäs kevät Tiina Laitila Kälvemark maalailee kauhukuvaa siitä, mitä tapahtuu, kun ihmiset eivät tyydy siihen, mitä elämällä on heille tarjota, vaan ahnehtivat jatkuvasti lisää jotakin. Mutta toiveilla ja unelmilla on aina hintansa. Jopa ilmasto muuttuu ihmisten toiminnan seurauksena, eikä Pohjolassa ole ollut kesää kuuteen vuoteen. Kukaties kesää ei enää koskaan tulekaan. Romaanissa on vahvoja tunteita ja voimakas dystopinen henki. Kirja on hyvin kiinni tässä ajassa, sillä kesän ”katoaminen” on mietityttänyt ihan oikeastikin viime aikoina, kun erilaisista sääilmiöistä on uutisoitu niin meiltä kuin maailmaltakin. Huomaan itse aika ajoin ikävöiväni lapsuuden lämpimiä kesiä. Maailma ja ilmasto muuttuvat kuitenkin vääjäämättä, mutta miten käy ihmisen. Varmaa on oikeastaan vain se, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, emmekä voi päättää kaikesta ja saada kaikkea haluamaamme – onneksi.
Laitila Kälvemark liikkuu uudessa kirjassaan taitavasti romaanin ja novellin rajoilla vieden lukijansa Ruotsista Suomeen ja Skotlannista Intiaan. Kaiken kylmän ja ruman keskellä tarinoista huokuu kuitenkin toivo, ja odotuksen tuntu on vahvasti läsnä. Ehkä tulossa on vielä jotain parempaa, ehkä hellekesäkään ei ole pelkkää unelmaa. Jospa ihmiskunta ehtii vetää hätäjarrusta juuri ennen kuin on liian myöhäistä.
Seitsemäs kevät on sivumäärässä mitattuna pieni, mutta sisällöltään suuri ja moniaineksinen romaani, johon mahtuu paljon. Se kertoo paljon kirjoittajansa taidosta tiivistää isoja asioita muutamiin riveihin. Sen taidon haluaisin itsekin ehdottomasti oppia.
Mielestäni Seitsemäs taivas on erinomainen episodiromaani, jonka selkeä ja avoin kieli suorastaan vetää lukijaa puoleensa. Kokonaisuus on hiottu ja hallittu. Suosittelen kirjaa lämpimästi sinulle, joka etsit puhuttelevaa luettavaa.