Carlos Ruiz Zafón: Henkien labyrintti

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2017
Espanjankielinen alkuteos: El laberinto de los espíritus (2016)
Suomentanut: Antero Tiittula
Sivumäärä: 958 s.


Odotettu paluu Unohdettujen kirjojen hautausmaalle– ratkeavatko mysteerit viimein?


Daniel Sempere ei ole enää se pikkupoika, joka aikoinaan löysi tiensä Unohdettujen kirjojen hautausmaalle, mutta äidin kuoleman selvittämätön mysteeri on jättänyt ammottavan haavan hänen sydämeensä.
50-luvulla lopulla Barcelonaan palaa Alicia Gris, kadotettu sielu, joka elää yölle ja kivulle – mutta ei koskaan lakkaa kaipaamasta valoon. Lieroa ministeri Vallsia etsiessään Alicia sotkee Semperen perheen rauhallisen idyllin. Samalla hän kylvää Danielin sydämeen kostonhalun siemenen.

Tuulen varjon aloittaman, koko lukevaa maailmaa järisyttäneen saagan luomoava päätös. 

Oma arvioni: Kirja, jonka lukemista olen todella odottanut – enkä turhaan. Yllätyin iloisesti teoksen tiiliskivimäisyydestä. Tiesinhän sen perusteella, että saisin kulkea Barcelonan kaduilla vähän pidempään. Ranteet toki joutuisivat koville, jos tätä kirjaa lukisi iltaisin nukkumaan mennessä. Mutta ehtisihän käsiä päivisin välillä lepuuttaa, kai.

Historian siipien havinaa, mystiikkaa, kiehtovia kirjoja, hienoja henkilöhahmoja, siinä ainekset romaaniin, jonka sivuja kääntäessä lukija ikään kuin leijuu kauas arkitodellisuudesta. Kirjassa on toinen toistaan kiehtovampia tarinoita, joista yhdessä syntyy mutkikas kudelma, ja tunnelma on suorastaan taianomainen. 
Henkien labyrintti on upean Tuulen varjon aloittaman tarinasarjan huikea päätösosa. Vaikka sarjan kirjat ovat periaatteessa itsenäisiä teoksia, suosittelen lukemaan ne kuitenkin oikeassa järjestyksessä. Siten tämä loistava kirjasarja tempaa sinut parhaiten mukaansa mielettömälle matkalle. Tiedän jo nyt, että tulen joskus vielä palaamaan Unohdettujen kirjojen hautausmaalle.

Miltä sinusta kuulostaisi Unohdettujen kirjojen hautausmaa -lukumaraton?  Voisin suositella sitä lämpimästi sekä sisällöltään että kieleltään rikkaan ja moniaineksisen kaunokirjallisuuden ystäville.