Hannu-Pekka Björkman: Välähdyksiä peilissä – Kirjoituksia

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 171 s.

Arvostetun näyttelijän kirjoituksia"Teatterista sanotaan usein, että se ihmistä ja yhteiskuntaa kuin peili. Luulen, että asia on pikemminkin niin, että taide luo elämää ja pitää sitä yllä. Taiteen tehtävä ei ole heijastella mitään. Sen tehtävä on luoda todellisuuksia, joissa arkimaailmamme lainalaisuudet kumoutuvat. Taiteen tehtävä on herättää se ihmeenkaltainen tunne, jota elämme unissamme. Osoittaa, miten runollista ajattelumme ja olemassaolomme loppujen lopuksi on. Miten arjen keskellä elää ihme.”

Hannu-Pekka Björkman kulkee esseissään iltakävelyllä Munchenissä, muistelee jouluja ja kesiä, pohtii ihmisen salaisuutta. Hän miettii nostalgian olemusta, kertoo, millaista oli aikoinaan astua opin tielle, kuvailee talvista saunareissua – tunnelmoiden ja punniten.

Oma arvioni: Hannu-Pekka Björkmanin kirjoitukset luotaavat muistoja, kokemuksia ja ajatuksia syvällisesti. Vaikka Välähdyksiä peilissä on sivumäärältään pieni kirja, jonka lukaisee periaatteessa hyvinkin nopeasti, sen tekstien äärelle kannattaa pysähtyä. Viisaista sanoista ja kauniista lauseista kannattaa nauttia hitaasti. Niinhän elämääkin ainakin tulisi elää, hetki kerrallaan. Siitä on pohjimmiltaan kysymys myös seuraavassa sitaatissa:
”Elämämme tärkeimpiä viisauden lähteitä on ymmärtää ihmiselämän kont-rastit, nähdä vaaleiden ja tummien sävyjen vaihtelut sekä mieluummin kuin tähdätä jatkuvaan onnellisuuteen, pyrkiä olemaan elävä, kokonainen ihmi-nen.”
Kirjassa käsitellään isoja teemoja; ihmisyyttä, ikääntymistä, yksinäisyyttä, taidetta ja uskoa.  Mielestäni kirjan kantavana ideana on itsetutkiskelu, kuten alla oleva katkelmakin oivallisesti osoittaa:


”Kaikki, mikä sysää meidät itsetutkiskeluun ja avaa silmämme, on henkisen kehityksemme kannalta tarpeellista. Olkoon se paikka, aika, ystävä, kirja tai lapsen katse.”

Jos siis etsit puhuttelevaa luettavaa, Hannu-Pekka Björkmanin Välähdyksiä peilissä on erinomainen kirja. Suosittelen sitä lämpimästi varsinkin kaikille kiireen keskellä eläville keski-ikäisille.