Juri Nummelin (toim.): Sadan vuoden unet – Satuja aikuisille

Kustantaja: Jalava
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 331 s.

Masentunut Ruusunen satuttaa sormensa leipäveitseen, Tuhkimon prinssillä on kenkäfetissi, ja Lumikin ilkeän äitipuolen peili päätyy kampaamoon.Sadan vuoden unissa suomalaiset kirjailijat tarttuvat vanhoihin satuihin, eikä mikään ole enää kuten ennen. Kirjassa on kolmetoista aikuisille kirjoitettua muunnelmaa kaikkien tuntemista satuklassikoista. Mukana on niin Grimmin veljesten kertomuksia kuin Aisopoksen eläinsatuja, hölmöläisten toilailuja unohtamatta.

Kirjan kirjoittajat ovat suomalaisen spekulatiivisen fiktion veteraaneja sekä nousevia kykyjä. Hyytävissä, ravistelevissa ja ilkikurisissa tarinoissa kirjoittajien äänet sekoittuvat vanhoihin myytteihin, kun tutut hahmot kohtaavat elämän realiteetit.

Oma arvioni: Näissä aikuisille kirjoitetuissa saduissa on tuttuja elementtejä, mutta mikään niissä ei ole kuitenkaan niin kuin muistamme. Tarinoissa on pelottavia ja ilkikurisia sävyjä – eikä huumoriakaan ole unohdettu. Lukiessa oli mukava huomata, että tuttujen kirjailijoiden kohdalla heidän kirjoitustyylinsä oli hyvin tunnistettavissa.

Tämä erilainen satukokoelma on mainiota luettavaa paitsi aikuisille myös nuorille aikuisille. Uskon, että Sadan vuoden unet voisi toimia hyvin myös ns. matalan kynnyksen kirjana tuoreen kotimaisen laatukirjallisuuden äärelle sellaisille ihmisille, jotka eivät lukemista juurikaan harrasta.