Katarina Wennstam: Alfauros

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2013
Ruotsinkielinen alkuteos: Alfahannen (2010)
Suomentanut: Laura Beck
Sivumäärä: 398 s.Näyttelijä Jack Rappe on Ruotsin himoituimpia poikamiehiä. Kun hänet löydetään kotoaan vatsa auki viillettynä, seurapiirielämän pimeät yksityiskohdat alkavat paljastua. Miehen maine alfauroksena tunnettiin, mutta hyväksikäytettyjen nuorten naisten määrä yllättää jopa kokeneen syyttäjän Madeleine Edwardsin. Ovatko Rappen likaiset puuhat herättäneet kansankodin suojissa uinuneen murhaajan?

Oma arvioni: Alfauros on kantaaottavaa, feminististä ja yhteiskuntakriittistä jännitystä tarjoava trilleri, ei siis perinteinen dekkari. Valitettavasti kirjan esiin nostamat asiat eivät ole vain kirjailijan mielikuvituksen tuotetta, vaan monet naiset joutuvat kokemaan seksuaalista väkivaltaa niin elokuvamaailmassa kuin sen ulkopuolellakin. Maskuliinisuuden ylikorostuminen ja machokulttuuri väheksyvät naisia ja heidän oikeuksiaan. Kirjan keskeisenä kysymyksenä onkin se, mikä on oikeutettua ja mikä ei.

Kirja vihastutti ja ärsytti. Epämukavat tunteet johtuivat suuremmaksi  osaksi Jack Rappen epämiellyttävyydestä, karmeudesta suorastaan.  Olin muutamaan otteeseen jo jättämässä lukemisen kesken, mutta kyllä kirja kaikesta huolimatta kannatti lukea loppuun asti. Se sai pohtimaan monia asioita.