Outi Lauhakangas: Svengaa kuin hirvi – Sanontojen kootut selitykset

Kustantaja: SKS Kirjat
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 295 s.Svengaa kuin hirvi on kirja, joka tartutaan suomalaisessa puheessa pilkahteleviin sanontoihin. Sanontojen selitykset ja niihin liittyvät tarinat tuovat helpotusta kielemme erikoisuuksien kanssa pähkäileville. Liittyykö vastakarvaaminen politiikkaan vai urheiluun? Onko muillakin eurooppalaisilla koira haudattuna?

Enää ei tarvitse teeskennellä tietävänsä, mitä jokin tutulta kuulostava sananparsi tai uudisilmaisu merkitsee. Teoksessa näytetään närhen munat, ajetaan umpimähkään tai käärmettä pyssyyn ja kilahdetaan. Sanotaan, että vierivä kivi ei sammaloidu, mutta parhaiden selitysten äärelle kannattaa pysähtyä. Pienistä tarinoista syntyy retkiä suomalaisten sanontojen klassikoihin ja inhimillisen elämän perusteemoihin.

Oma arvioni: Kirja avaa informatiivisesti ja kiinnostavasti meille kaikille tuttujen ja vähän tuntemattomampienkin sanontojen taustoja ja merkityksiä. Teoksessa esitellään laaja kokoelma lausahduksia, sanontoja ja sanoja, jotka ovat elävöittäneet kieltämme ennen ja nyt.

Kirjaa lukiessa pysähdyin miettimään, millaisia sanontoja itse puheessani ja teksteissäni käytän, ja löysin niitä yllättävän paljon. Kirjaa voi suositella kaikille kansanperinteistä ja kielen kehittymisestä kiinnostuneille.