Ronja Salmi & Mikko Toiviainen: 12 tarinaa kirjoittamisesta


Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2o17
Sivumäärä: 221 s.

Ronja Salmen ja Mikko Toiviaisen kaksitoista keskustelua kirjoittamisen ammattilaisten kanssa.Mitä yhteistä on YouTube-ilmiö Justimusfilmsillä, runoilija-räppäri Paperi-T:llä ja kansanedustaja Ozan Yanarilla? Heitetään joukkoon vielä toimittaja Reetta Räty, blogisti Eeva Kolu ja huumorin ammattilainen Jukka Lindström? He kaikki esiintyvät, puhuvat ja vaikuttavat - ja jokainen heistä kirjoittaa. Heillä on sanottavaa ja he osaavat kertoa asiansa niin, että heitä katsellaan ja kuunnellaan. Miten he sen tekevät?
Ronja Salmi ja Mikko Toiviainen ovat haastatelleet omien alojensa huippuja ja kirjoittaneet kirjan innostuksesta, työstä ja unelmista, jotka vievät eteenpäin näitä ihmisiä. Kirja inspiroi lukijaansa tarttumaan omaan työvälineeseensä sekä tarjoaa myös lukuisia käytännön vinkkejä ja harjoituksia oman kirjoittamisen tueksi.


Oma arvioni: Tämä inspiroiva kirja osoittaa hienosti sen, kuinka jokaisen kirjoittajan tarina on erilainen. Jokainen kirjoittaa omista lähtökohdistaan käsin ja kirjoittamisella on jokaiselle kirjoittajalle erilaisia merkityksiä. Kirjan keskeisin sanoma on, että kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla ja mistä tahansa on mahdollista kirjoittaa.

Kirjassa kerrotut 12 tarinaa osoittavat lukijalle oikeastaan kerta toisensa jälkeen, kuinka kirjoittaminen edellyttää elämistä, lukemista ja kyselemistä. On omattava halua kertoa tarinoita, on istuttava alas, on kirjoitettava. Kun kirjoittaa on uskottava omaan tekemiseensä. 
Kenties tämän kirjan lukemisen jälkeen kirjoittaminen tuntuu jonkin verran helpommalta – ainakin hetken. Kirjaa voikin suositella kaikille kirjoittajille – niin ammattilaisille kuin harrastelijoillekin. Pöytälaatikkokirjailijat saattavat hyvinkin saada kirjasta kipinän omien tekstiensä julkaisemiseen, muotoja ja kanavia on nykyään monia. Hyvä niin, sillä mielestäni jokainen tarina on kertomisen arvoinen.