Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa


Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 231 s.

On hetkiä, jolloin aikakausi muuttuu.
On lauseita, jotka jakavat ajan kahtia. Yhdellä tällaisella nainen menettää miehensä. Hän seuraa, miten miestä on päivä päivältä vähemmän ja kuinka sekä tuleva että mennyt romahtavat tuntemattomaan – kuin laivat, jotka tippuvat kartan reunalta sinne, missä merihirviöt elävät.

Nainen haluaa merkitä miehen muistiin ennen kuin tämä katoaa. Nainen haluaa todistaa, että hänellä oli kerran mies. Mutta kuvien päälle lipuu toisia kuvia: Kolumbus suutelemassa Intian hiekkaa. Kolumbus piirtämässä karttaa, joka asettaa vuoret, saaret ja satamat paikoilleen. Kolumbus huutamassa myrskyyn: ”Intia oli siellä!”

Ja nainen miettii: on mahdollista seistä rantahiekassa, piirtää saari kartalle ja antaa sille nimi, ja samaan aikaan olla maanosan verran väärässä. Hän muistaa miehensä jokaisen yksityiskohdan ja sanoo: nämä olivat totta.

Ennen kuin mieheni katoaa on brutaalin rehellinen tutkielma todellisuuden odottamattomasta luonteesta ja kipeästä luopumisesta. Ahavan voimakas mutta pakoton ilmaisu tekee uskomattomasta tarinasta ja inhimillisestä tragediasta vavahduttavaa romaanitaidetta.

Oma arvioni: Selja Ahavan omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuva romaani on kaikessa riipaisevuudessaan rosoisen kaunista luettavaa. Se on erään avioliiton tarina ja parisuhteen metamorfoosi.  Se on kertomus siitä, mitä tapahtuu, kun kaikki ei välttämättä olekaan sitä, mitä olemme kuvitelleet sen olevan. Mutta, onkohan oikeastaan loppujen lopuksi mikään? Kuvaukset Kolumbuksen retkistä tuntuivat aluksi jotenkin irrallisilta, mutta toisaalta eräänlaisista löytöretkistä on kyse silloinkin, kun nainen etsii omaa paikkaansa entisen miehensä rinnalla, tai mies etsii sisäistä naistaan. Kumpikin ovat matkoillaan välillä enemmän ja välillä vähemmän eksyksissä, aivan kuten Kolumbuskin omilla purjehdusretkillään aikoinaan.

”Kaikki on normaalia, ja samaan aikaan ihan totaalisen väärin ja irrallaan. Arkea lyödään puukolla. Isku voi olla lause tai kuva.”


Kirjassa minäkertojan tunnetilojen kirjo on hienosti läsnä. Suru, epätoivo ja pettymys niin itseen kuin toiseenkin sanoitetaan rehellisesti – ja paikoin myös lähes runollisesti. Kirjassa on myös ripaus tummahkoa huumoria. Ennen kuin mieheni katoaa on mielestäni vahva ja vaikuttava kuvaus luopumisesta. Se kannattaa ehdottomasti lukea, jos haluaa kirjallisuuden koskettavan.