Tuula Vainikainen: Miksi aina väsyttää? – Irti uupumuksen noidankehästä

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 181 s.Takana miten kuten nukuttu yö, olo on nuutunut ja väsymys jäytää. Hyvä ja riittävä uni on terveydelle yhtä tärkeää kuin oikea ravinto ja riittävä liikunta. Moni nukkuu nykyään liian vähän, mutta väsymyksen taustalla ei aina ole liian vähäinen uni vaan syynä voi olla myös unen laatu.

Tuula Vainikainen kertoo teoksessaan, mitä tehdä, kun unikaan ei virkistä. Unen laatua voivat heikentää stressi, vaikea elämäntilanne ja elintavat. Naisen uni häiriintyy usein vaihdevuosi-iässä. Myös monet elimelliset sairaudet aiheuttavat huonounisuutta. Väsymyksen syyksi voi paljastua uniapnea eli unenaikaiset hengityskatkokset, levottomien jalkojen oireyhtymä tai pitkäaikainen väsymysoireyhtymä, joita kaikkia voidaan hoitaa.

Kirja tarjoaa asiantuntijatietoa väsymyksen moni-ilmeisyydestä ja huonounisuuden syistä. Mukana on myös väsymyksestä kärsineiden kokemuksia ja kertomuksia omasta selviytymisestä sekä runsaasti konkreettisia neuvoja väsymyksen selättämiseksi.

Oma arvioni: Uni on herkkä ja yksilöllinen asia. Kaikki elämässä vaikuttaa uneemme, ja uni vaikuttaa kaikkeen elämässämme. Unen häiriintyminen silloin tällöin on varsin tavallista, mutta pitkään jatkuessaan uniongelmat ovat terveydelle haitallisia, vieläpä varsin monin tavoin.

Tuula Vainikainen kuvaa uudessa kirjassaan, miten uniongelmiin kannattaisi suhtautua ja mitä niille voisi tehdä. Osa keinoista varmasti toimii, mutta patenttiratkaisua uniongelmiin ei kuitenkaan ole olemassa – valitettavasti. Itselleni kirjan lukeminen ja musiikin kuuntelu ovat useimmissa tilanteissa paras tapa rauhoittua ja nukahtaa.

Minulle tämä monipuolinen ja selkeä teos tarjosi eniten uutta tietoa uniapneasta, jota itselläni ei onneksi olo. Toki tähänkin harmilliseen vaivaan on nykyään apua saatavilla.  Jos oma väsymys askarruttaa, kannattaa asiasta puhua lääkärin kanssa.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille uniongelmaisille naisille.