Ville Hänninen: Kirjan kasvot – Sata vuotta suomalaisia kirjankansia

Kustantaja: SKS Kirjat
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 335 s.Kirjan henki tiivistyy kanteen. Vanhat kannet herättävät muistoja ja ajatuksia jostain jo miltei unohtuneesta. Monia teoksia ei tahtoisi ajatellakaan muussa muodossa kuin siinä itselle rakkaimmassa. Tuntematon sotilas ei tuntuisi samalta hengettömällä elokuvakannella, ja Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? olisi suorastaan lukukelvoton ilman kannen reikää.

Kirjan kasvot nostaa esiin yhden teoksen kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Ajan henki näkyy kansissa – valitut kannet kuvaavat aikaa ja sen virtauksia, aikansa kansityylejä ja -taiteilijoita.

Teos kertoo unohdettuja tarinoita jopa ikonisten, kaikkien tuntemien kirjankansien synnystä. Se tuo esiin myös ihmisiä kansien takana – suomalaisen kirjataiteen mestareita.

Oma arvioni: Parhaimmassa tapauksessa kirjan henki todellakin tiivistyy sen kanteen. Tunnustan, että olen valinnut monia kirjoja luettavaksi jopa pelkän kansikuvan perusteella. Onpa jokunen teos saattanut jäädä kirjaston hyllylle vaikkapa liian levottoman tai mielestäni suorastaan ruman kannen vuoksi. Tärkeintä on toki se, mitä kansien välissä on, mutta silti.

Hänninen luonnehtii kirjaa kuvaavasti näin:

”Kirja on kokonaistaideteos, se kertoo itsestään koko olemuksellaan: paperillaan, koollaan, kirjaintyypeillään, värimaailmallaan, päänauhallaan, esilehdillään, kansikuvallaan.”


Hännisen teos esittelee yhden kansikuvan jokaiselta itsenäisyytemme vuodelta. Se kertoo kuvien kautta myös historiallisista tapahtumista ja yhteiskuntamme kehittymisestä. Valittujen kansikuvien joukossa on sekä tuttua että tuntematonta suomalaista kansikuvataidetta. Onpa kirjassa muutama nk. ikoninen kansikin, jota on mahdoton sivuuttaa. Omia suosikkejanikin valituista kansikuvista löytyi muutamia ja sellaisia, jotka nostivat mieleen nostalgisia muistoja. Mielenkiintoisin yksityiskohta itselleni oli se, että Sinuhe egyptiläisen suosituin kansikuva on vuodelta 1974. Upea kirja, tyylikäs kansi eikä hullumpi vuosikaan…

Ville Hännisen pitkäaikaisen ja perusteellisen työn tuloksena syntynyttä teosta voi suositella etenkin ajankuvasta, kulttuurihistoriasta ja visuaalisuudesta kiinnostuneille kirjojen ystäville. Kirja esittelee erilaisia kansityylejä niin kaunokirjoista, tietokirjoista kuin kirjasarjoistakin, joten Kirjan kasvot -teoksen esittelemä kansikuvakattaus on moni-ilmeinen.

Tämän hienon kansikuville ja niiden tekijöille kunniaa tekevän tuoreen tietokirjan innoittamana saatan kehitellä jonkin haasteen kirjankansiin liittyen jossain vaiheessa. Kannattaa siis seurata myös blogini Facebook-sivua.