Chevy Stevens: Kadonnut

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2012
Englanninkielinen alkuteos: Still Missing (2010)
Suomentanut: Jaakko Kankaanpää
Sivumäärä: 362 s.Sen piti olla ihan tavallinen asuntonäyttö. Taloa katsomaan tullut mies oli charmantti ja luotettavan oloinen. Siitä kuitenkin alkoi painajainen, jonka karmivuudella ei ole rajaa.

Annie O'Sullivan menestyvä kolmikymppinen kiinteistönvälittäjä, jolla on hurmaava poikaystävä, kaunis koti ja kiltti koira. Annien elämä suistuu raiteiltaan, kun asuntonäyttöön tullut mies sieppaa hänet. Mies pitää Annieta vankina syrjäisessä vuoristomökissä ja pakottaa tämän toteuttamaan kieroutuneita fantasioitaan. Väkivallan ja nöyryytyksen täyttämät päivät muuttuvat viikoiksi ja viikot kuukausiksi, eikä apua kuulu. Annien painajainen on vasta alkanut.

Kadonnut on hyytävä psykologinen trilleri, joka puistattaa ja koukuttaa. Ei heikkohermoisille.

Oma arvioni: Piinaavaa psykologista jännitystä tarjoava dekkari, joka pitää lukijaa tiukasti otteessaan alusta alkaen. Ja tarinan edetessä tunnelma tiivistyy entisestään. Kirjan kertojanäkökulma on mielenkiintoinen: koko tarina kaikessa kauheudessaan selviää pala palalta terapiaistunnoissa kerrotun kautta, kun sieppaajan kynsistä selvinnyt Annie purkaa tunteitaan ja kokemuksiaan. Hyvä ratkaisu sikäli, ettei lukijana joutunut jännittämään, selviääkö nainen hengissä kaikista kokemistaan kauheuksista. On kirja toki tällaisenaankin aika ahdistavaa luettavaa. Sitä en todellakaan suosittele kovin herkille lukijoille.

Chevy Stevensin Kadonnut on vahva esikoisromaani. Vaikka kirjan loppuratkaisu ei kovin uskottava olekaan, onnistui kirja koukuttamaan.