Hellevi Pouta: Satumaa – Reijo Taipaleen tarina

Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 224 s.

Todellisen tangokuninkaan elämäkerta – vihdoinkin!Tanssilavojemme kruunaamattoman kuninkaan ensimmäisestä tanssikeikasta on kulunut 65 vuotta ja ikivihreän Satumaan levytyksestä 55 vuotta. Vielä kesällä 2016 laulajasta kilpailtiin, koska hän teki silloin vain muutaman keikan: toisensa vuosikymmeniä sitten löytäneet pariskunnat haluavat Reijo Taipaletta kuunnellessaan elää yhä uudelleen nuoruutensa huumaavat hetket.

Miten on mahdollista, että Reijo Taipale on pysynyt huipulla läpi vuosikymmenien? Miten niin tavallinen mies on voinut luoda niin poikkeuksellisen uran? Mitkä ovat hänen hyvän avioliittonsa ja tasapainoisen perhe-elämänsä pilarit? Miten Satumaa on soinut elokuvissa ja maailmalla? Millaisiin mediamyrskyihin laulaja on joutunut ja miten hän on niihin suhtautunut? Miten syvä oli hänen ystävyytensä Kari Tapion kanssa?

Toimittaja Hellevi Pouta on seurannut vuosikymmenten ajan Reijo Taipaleen vaiheita ja kirjoittanut hänestä lukuisia lehtiartikkeleita. Nyt hän on sukeltanut taiteilijan elämään ja perhealbumien kätköihin entistä syvemmin. Niin on syntynyt suuren taiteilijan elämäkerta – vihdonkin!

Oma arvioni: Satumaa – Tavallisen miehen tavallinen tarina. No, ei aivan. Upean äänen omaavan tavallisen miehen hieno ura ja normaali elämä yksissä kansissa sanoin ja kuvin esitettynä.

Pitkän uran varrelle on mahtunut tietysti monenmoista, mutta pääosin Reijo Taipale on kuitenkin aina ollut esillä työnsä kautta: suomalaisen tangon eleettömänä tulkitsijana ja tanssikansan nöyränä palvelijana, jolle menestys ei ole noussut päähän. Hän on aina suhtautunut työhönsä vakavasti ja yleisöönsä kunnioittavasti. Ei siis ihme, että suosiota on riittänyt näihin päiviin asti.

Reijo Taipaleen vaatimattomat lähtökohdat ovat varmasti antaneet tällaiselle tinkimättömälle työmoraalille hyvän pohjan. Samoin se, että laulajan työn rinnalla tärkeässä roolissa on myös perhe. Vaimo on tukenut miestään ja lapset ”kasvattaneet” isäänsä.

Hillevi Poudan kirjoittama Reijo Taipaleen elämäkerta on kohteensa oloinen; rehti ja vaatimaton. Se kuvaa asioita sellaisina kuin ne on nähty ja koettu. Harmillisesti tämän kirjan sivuille on jäänyt muutamia kirjoitusvirheitä; pahimpana se, että Reijo Taipaleen esikoistytär Satu onkin välillä Sasu. Myös se, että kuvatekstit toistelevat aika paljon kirjan asioita häiritsee lukijaa jonkin verran. Mutta siitäkin huolimatta on hienoa, että tangon kruunaamattoman kuninkaan elämäkerta on nyt kirjoitettu ja tangonystävien luettavissa.