Keith Stuart: Poikani Sam

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: A Boy Made of Blocks
Suomentanut: Marja Luoma
Sivumäärä: 432 s.Kahdeksanvuotias Sam ei viihdy koulussa, hänellä on vaikeuksia ilmaista itseään, ja pienikin muutos arkirutiineissa aiheuttaa valtavaa ahdistusta. Sam näkee maailman koneena, jonka osien on toimittava täsmällisesti ja ennustettavasti. Samin isä Alex rakastaa poikaansa, muttei ymmärrä maailmaa, jossa tämä elää. Siksi hän sysää vastuun pojan kasvatuksesta vaimolleen Jodylle. Kun Jody saa tarpeekseen miehensä avuttomuudesta, kolmekymppinen Alex löytää itsensä nukkumasta maailman epämukavimmalta ilmapatjalta railakasta sinkkuelämää viettävän ystävänsä lattialta.

Saadakseen perheensä takaisin Alexin on opeteltava olemaan parempi isä ja aviomies. Askel oikeaan suuntaan näyttäisi löytyvän, kun Samille hankitaan pelikonsoli. Minecraft-pelin virtuaalimaailmassa isä ja poika oppivat pala palalta ymmärtämään paremmin sekä itseään että toisiaan. Mutta voiko Alex rakentaa ehjäksi sen, minkä kerran on hajottanut?

Keith Stuartin omiin kokemuksiin pohjautuva Poikani Sam on raikkaan rehellinen, koskettava ja huumorintäyteinen kasvutarina. Se on kertomus vanhemmuudesta, irti päästämisestä ja oman elämän ohjaimiin tarttumisesta.

Oma arvioni: Poikani Sam on autistisen pojan ja hänen isänsä kasvutarina. Se on koskettavaa luettavaa elämän ennakoimattomuudesta, erilaisuuden hyväksymisestä ja yksilöllisyyden ymmärtämisestä. Tarina on oivallinen osoitus siitä, että emme voi hallita kaikkia asioita elämässämme, mutta voimme kuitenkin oppia elämään niiden kanssa, mikäli haluamme ja olemme valmiita työstämään myös negatiivisia tunteitamme.

Lukukokemus on miellyttävä, sillä kaikenlaiset tunteet ovat tarinassa vahvasti läsnä aidon tuntuisina, ja huumorillekin on annettu tilaa. Näin ollen lukeminen ei ahdista. Epätoivon keskelläkin on läsnä toivon mahdollisuus. Kirjan tekstistä huokuu mielestäni hyvin tarinan omakohtaisuus, vaikka kysymys onkin kaunokirjallisesta teoksesta.

Vahva suositus tälle hienolle kirjalle.