Kirja-arvio: Kiina – talouden omaleimainen jättiläinen


”Kiina hämää helposti. Maata voi erehtyä pitämään paljon nykyistä köyhempänä kehitysmaana – tai todelliseen hyvinvointiin kiivenneenä talousihmeenä. Molemmat todellisuudet ovat Kiinassa totta, paikoitellen ja osalle väestöä.”


Kiinan nousu maailmanlaajuiseksi talousmahdiksi on ollut nopeaa, taival köyhyydestä kulutusjuhlaan on ollut huikea, ja ihmisten matka pelloilta pilvenpiirtäjiin jatkuu edelleen vilkkaana. Yhä tänä päivänäkin Kiinan talous on sekä moniulotteinen että omintakeinen, se nimittäin noudattaa ihan omaa logiikkaansa. 

Kiinassa asuneen taloustoimittaja Eeva Erosen kirjoittama Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen, valottaa lukijalle, miten yksipuoluejärjestelmän ja markkinatalouden yhdistävä Kiinan talouselämä toimii. Kirjassa avataan Kiinan poliittisen järjestelmän toimintaa, käsitellään taloushistoriaa päähuomion ollessa vuoden 1978 jälkeisessä reformien ajassa. Kasvun epätasaisuus on sekin teoksessa luonnollisesti vahvasti läsnä, sillä siitä huolimatta, että sadat miljoonat kiinalaiset ovat nousseet köyhyydestä, ovat tuloerot edelleen maailman suurimpia; rikkaat rikastuvat, keskiluokka kasvaa ja ainakin 70 miljoonaa ihmistä elää köyhyydessä. Erot maaseudun ja kaupunkien välillä ovat edelleen voimissaan.

Kirjassa äänensä saavat kuuluville myös monet tavalliset kiinalaiset, joille Kiinan talous on arkipäivää. Hyvä niin, sillä uskon, että näin tämä monipuolinen teos on helpommin lähestyttävä myös sellaisille lukijoille, jotka eivät tule yleensä tarttuneeksi taloutta käsitteleviin kirjoihin. Eronen onnistuu yhdistämään yhteiskunnallisen ja yksilöllisen tason toisiinsa mielestäni varsin sujuvasti.

”Suurten rakenteiden ja lukujen takanahan talous on ihmisten elämää, huolta asuntovelasta, säästämistä eläkepäiviksi ja nuoren yrittäjän hinkua tulla uudeksi Jack Maksi, Kiinan kuuluisimman yhtiön Alibaban ihailluksi perustajaksi.”

Kirjan kautta lukija pääsee tutustumaan muun muassa nuorenparin ensiasunnon ostoaikeisiin Shanghaissa, eläkeläisherran osakesijoittamisharrastukseen ja tuoreen startup-yrittäjän arjen haasteisiin.  

”Kiina yrittää jättää taakseen ajat, jolloin Made in China kieli kehnosta laadusta. Nyt halutaan synnyttää innovaatioita, huipputekniikkaa ja laadukkaita tuotteita, jotka on suunniteltu Kiinassa.”

Kiinalaisesta yrityselämästä varmasti monille meistä tulee kuitenkin ensimmäisinä mieleen saastuttavat terästehtaat, mutta löytyy Kiinasta toki muun muassa maailman huipulle kiivenneitä teknologiayrityksiä ja voimakkaasti kehittyvä startup-kenttä.

Kirjassa esiin tuleva kiinnostava yksityiskohta on se, että Suomi on yksi niistä harvoista maista, jonka diplomaattiset suhteet Kiinan kansantasavaltaan eivät ole milloinkaan katkenneet. Suomesta on kaupattu kiinalaisille ennen kaikkea sekä koneita että sellua. Suomi on ollut siis mukana rakentamassa nyky-Kiinaa. Nokia on rakentanut Kiinan matkapuhelinverkkoja, ja hissiyhtiö Koneella on ollut roolinsa maan kaupungistumiskehityksessä.
Kiinassa taistellaan tänä päivänä niin ilmansaasteiden, korruption kuin väestön ikääntymisen aiheuttamien ongelmien kanssa. Maassa harjoitettu yhden lapsen politiikka pahentaa sekin osaltaan tilannetta. Edellä mainittujen seikkojen voidaankin sanoa olevan todellisia kapuloita talouden kehityksen rattaissa. Siksi kiinnostava kysymys kuuluukin: Millaisen askeleen tämä maailman toiseksi suurin talousjätti seuraavaksi ottaa? Siihen tämä kirja ei toki vastaa, mutta Kiinan talouden taustoja ja nykytilaa se esittelee varsin hyvin.  Kiina on yllättänyt ennenkin ja niin se tulee todennäköisesti tekemään jatkossakin. 

Jättiläisen askeleet on hyvin kirjoitettu ja laaja-alainen kokonaisuus, mitä nyt asioiden toistoa on jonkin verran. Ainoa selkeä miinus on mielestäni se, että kirjan valokuvat ovat mustavalkoisia. Vaikka Kiinassa ilma onkin usein harmaana – välillä jopa hiilenmustana saasteista – katselisin mieluummin värikkäitä kuvia maasta, josta värejä ei puutu, aivan kuten kirjan värikäs ja lukemaan houkutteleva kansikuvakin osoittaa.
Eeva Eronen: Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen
Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 339 s.


Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2017