Kati Tervo: Iltalaulaja
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 204 s.


Kesähuvila Casa Bianca. Maalaistyttö ja kuuluisa taiteilijatar. Vanheneva taiteilija Ellen saapuu kesähuvilallaan Hämeeseen vuonna 1945. Hän saa apulaisekseen maalaistyttö Taimin, joka ihailee kuuluisaa taiteilijaa. Taimi haluaisi itsekin olla yhtä rohkea ja omapäinen kuin Ellen, mutta koti ja pieni kylä uhkaavat katkaista unelmilta siivet. Ellen maalaa, palaa menneisiin kesiin ja rakastaa maisemaa. Kun Ellen pyytää Taimia mallikseen, kaksi erilaista naista kohtaavat toisensa uudella tavalla. 
Kati Tervon lumoava taiteilijaromaani kulkee maineikkaan Ellen Thesleffin jalanjäljissä. 
Oma arvioni: Iltalaulaja on haikeatunnelmainen taiteilijaromaani ja elämänjanoinen nuoren tytön kasvutarina. Kati Tervo sukeltaa taiteilijan herkkään sielunmaisemaan varsin uskottavasti. Maalaaminen on välillä suorastaan vimmaista, mutta taiteen luomisen rauhattomuudesta huolimatta, romaanin kerronta on viipyilevän kaunista, paikoin lähes runollista. 
Kirjassa keskeistä on tunnelmien luominen ja tunteiden äärelle pysähtyminen. Tätä hienoa romaania voi lämpimästi suositella erityisesti taiteista kiinnostuneille lukijoille, jotka viihtyvät kehityskertomusten parissa.
Iltalaulaja on mainiota luettavaa näin marraskuun harmaudessa. Kaikessa kauneudessaan kirja saa mielen kaipaamaan kesää tuoksuvine syreeneineen ja laulavine lintuineen.