Liisa Ukkola-Vuoti: Musikaaliset geenit – hyvinvointia musiikista


Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 250 s.


Mitä tapahtuu, kun päässä svengaa?



Miksi musiikki syntyi? Miten musikaalisuus kehittyy? Mitä aivoissamme tapahtuu, kun kuuntelemme musiikkia? Miksi kärsimme korvamadoista?

Jo antiikin kreikkalaiset yhdistivät musiikin ja lääketieteen, sillä Apollo hoiti sekä musiikin että parantamisen tehtävää. Sekä nuoruus- että vanhuusiän musiikkiharrastus suojaa aivoja ikääntymiseltä, ja musiikki voi jopa parantaa.

Musiikki onkin syvällä biologiassamme: se kuuluu osana kaikkiin tunnettuihin kulttuureihin, ja ihmisten laululla on todettu olevan paljon yhteistä eläinten ääntelyn kanssa.

Liisa Ukkola-Vuoti kirjoittaa mukaansatempaavasti musikaalisuuden takana piilevistä tekijöistä ja musiikin vaikutuksista hyvinvointiimme. Kirja ei keskity huippumusikaalisuuden hyötyihin vaan siihen, miten tavallinen musikaalisuus, musiikin harrastaminen ja kuuntelu edistävät terveyttämme. Se antaa myös käytännön vinkkejä muun muassa lapsen musikaalisuuden tukemiseen ja oman hyvinvoinnin edistämiseen musiikin avulla.

Oma arvioni: Musiikilla on aina ollut tärkeä rooli elämässäni. Olen soittanut pianoa pienestä tytöstä asti – omasta halustani ilman pakkoa ja laulan myös mielelläni, mutta en kuitenkaan julkisesti – kiitos ala-asteen laulunilon latistaneiden laulukokeiden. Musiikkia kuuntelen lähes koko ajan, ja usein kirjoitustyökin sujuu paremmin esimerkiksi lattarimusiikin soidessa taustalla.

Liisa Ukkola-Vuoti kirjoittaa musiikin taustasta ja musikaalisuuden biologiasta todella kiinnostavasti. Niin musiikki kuin musikaalisuuskin ovat monimuotoisia ilmiöitä. Tässä kirjassa näitä kiehtovia asioita tarkastellaan sekä biologisesti että lääketieteellisesti. Näin ollen kirjan keskeinen sanoma voidaan tiivistää seuraavaan lauseeseen:

”Musiikki on taidetta, mutta se on myös lääke.”


Musiikki vaikuttaa positiivisesti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin riippumatta heidän musikaalisuuden tasostaan. Tutkimuksissa on esimerkiksi todettu, että musiikin kuuntelukin voi kohottaa mielialaa, lievittää kipua ja vähentää stressiä. Musiikilla voidaan ehkäistä jopa dementiaa. Vaikka musiikilla ei voida parantaa sairauksia, musiikin on todettu olevan hyödyksi monien sairauksien lääketieteellisen hoidon tukena. Mikä parasta, musiikilla ei ole sivuoireita, joten sitä voi nauttia rajattomasti. Kuinka onnellinen voinkaan olla siitä, etten kärsi amusiasta.

Suosittelen tätä mainiota kirjaa kaikille musiikista ja erityisesti sen terveyshyödyistä kiinnostuneille.