Jari Järvelä: Se ken tulee viimeiseksi

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 270 s.Kymmenen suomalaista kohtaa toisensa ensi kertaa leirinuotiolla Korsikassa. Heillä jokaisella on oma syynsä osallistua kilpailuun, jossa tehtävänä on tarpoa Euroopan vaativin vaellusreitti GR20 alusta loppuun. Pottina on miljoona euroa, ja se jaetaan kahden viikon vaelluksen jälkeen maaliin selvinneiden kesken.

Leppoisa patikointiretki muuttuu pian piinaavaksi selviytymistaisteluksi, kun vuoristossa alkaa tapahtuu selittämättömiä kuolemantapauksia.  Ovatko syynä kuolemiin vaikeakulkuinen maasto ja vaeltajien kokemattomuus – vai kenties ahneus? Vai ovatko asialla sittenkin kiivasluontoiset korsikalaiset, jotka suhtautuvat vihamielisesti kaikkiin saarelle tunkeutuviin?

Oma arvioni: Dekkari, joka tuo mieleen Agatha Christien klassikkoteoksen Eikä yksikään pelastunut. Kirjalla on muitakin esikuvia, joita Järvelä käyttää mielestäni varsin onnistuneesti oman tarinansa pohjana. Trillerin henkilögalleria on moni-ilmeinen, miljöökuvaus aidon tuntuista – ja mikä parasta tunnelma tihenevää. Kirjaa lukiessa alkaa tuntua siltä, että kirjailija on myös itse tarponut pahamaineista kivikkoa. Niin hän onkin ja vieläpä oman poikansa kanssa.

Se ken tulee viimeiseksi tarjoaa oivallista jännitystä alusta loppuun asti. Mikäli olet suunnittelemassa vaellusretkeä kirjan maisemiin, harkitse vielä, jospa jättäisit tämän tarinan sittenkin lukematta. Muille suosittelen tätä hieman erilaista dekkaria. Ketkä kuolevat, ja selviääkö kukaan, sen saat tietää vain lukemalla.