Juha Hurme: Hullu

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2012
Sivumäärä: 249 s.Hullu on kertomus siitä, kuinka järki lähtee kävelylle ja palaa vasta kuukauden kuluttua takaisin. Suljetulle osastolle nielaistu henkilö tarkastelee maailmaa ja itseään omin särkynein sanoin ja nyrjähtäneen mielensä voimin.

Henkilö päättää kirjoittaa aikansa kuluksi näytelmän hulluuden ylistykseksi Josef Julius Wecksellille, murhenäytelmä Daniel Hjortin luojalle ja Lapinlahden sairaalaelinkautisvangille. Teos kantaesitetään käytettävissä olevin voimin ensimmäisen ja viimeisen kerran lukudraamana suljetun osaston uudenvuodenkekkereissä. Se ei mene niin kuin pitäisi, mutta menee kuitenkin.

Juha Hurmeen Hullu ei sure eikä synkistele, vaan kertoo asioista oikeilla ja väärilläkin nimillä. Henkilö romahtaa tutun ja turvallisen läpi pohjalle asti, yhteiskunnan romukellariin. Se ei tunnu mukavalta, mutta pohja on kuitenkin siitä hyvä paikka, että se pitää taas jalkojen alla. Kellarista löytyy sitä paitsi mielenkiintoisia tyyppejä, tarpeeksi hulluja sanoakseen suorat sanat tähän suorasanaiseen kertomukseen.

Oma arvioni: Tarina kulkee rennosti, jopa kepeästi – vaikka aihe onkin varsin kaukana kevyestä.

”Tunsin, että Se oli tulossa. Tämä kirja kertoo Siitä. Siitä, jolla ei ole nimeä. Makasin siinä sängyllä silmät auki ja arvioin etäisyyttä Siihen. Se oli selkeästi lähempänä kuin koskaan, sanoisinko nurkan takana. Tiesin, että tarvitsen vetokoukun ensi yöksi, muuten Se tulee enkä jaksa enää panna hanttiin.”

Hurme puhuu psyykeen romahtamisesta suoraan ja kaunistelematta. Tarina osoittaa vaikuttavasti, kuinka herkkä ja samalla vahva ihmismieli loppujen lopuksi onkaan. Pohjalle vajoaminen voi tapahtua hetkessä, mutta samalla on lohdullista oivaltaa, että sieltä on mahdollista nousta askel kerrallaan takaisin valoon.

Hullu tempaa lukijan mukaansa mielettömälle matkalle, joka on varsin mielekäs. Kerronta on notkeaa, kieli vivahteikasta, tarkkaa ja tiivistä. Niin ja se huumori, hirtehisen hykerryttävää. Vaikka hullun mielen maailma on sumea, kirjan teksti on jotakin ihan muuta.

Juha Hurmeen Hullu on hieno romaani, jota voin suositella lämpimästi vaikkapa joululukemiseksi kaikille omaäänisen kotimaisen kirjallisuuden ystäville.