Matti Rönkä: Yyteet

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 251 s.

Romaani työelämän tuntemattomista sotilaistaVille Koskela toimii esimiehenä pienessä it-firmassa, Varma-Datassa. Koskela on company man, joka työpaikan juhlissa viihtyy ennemmin oman tiimin kuin johdon pöydässä. Vanhan toimarin vetäytyessä paikalle ilmestyy moderni johtaja Lammio. Pian ei firman pakuja enää niin vain lainailla eikä kahvia kannella pahvimukeissa omille työpisteille. Pienten arjen taistelujen taustalla vilahtelee kuitenkin koko ajan kaksikirjaiminen peikko, YT. Osa porukasta kestää, osa karkaa, kaikki eivät selviä hengissä loppuun saakka.

Matti Rönkä tuo romaanissaan Tuntemattomasta sotilaasta tutut kaverit tähän päivään ja työpaikalle. Rönkä löytää työelämän hiertymät ja lautumat ja kirjoittaa niistä viisaasti ja terävästi.

Oma arvioni: Enpä ole aiemmin tullut miettineeksi, mitä tapahtuisi, jos Väinö Linnan klassikkoromaanin henkilöhahmot joutuisivat keskelle tämän päivän työelämää ja sen haasteita. Matti Röngän humoristisen uutuusromaanin kanssa se onnistuu varsin mukavasti. Tuntemattomasta sotilaasta tuttuja hahmoja ei ole vaikea löytää.

Romaanissa keskiössä on pienen ihmisen selviytymistaistelu ja muutosvastarinta muun muassa matkalaskutusjärjestelmien, konsulttikielen ja tuotannollis-taloudellisten syiden keskellä. Suomalaista sisua kyllä löytyy konttoristakin.  Tuntemattoman sotilaan hyvin tuntevalle henkilölle Rönkä ei tarjoa tarinallaan kovin paljon uutta, ja monet repliikitkin ovat ennalta-arvattavia. Toisaalta, jos tuntematon sotilas ei olisi ennestään tuttu, aika paljon kirjan annista jäisi oivaltamatta. Joka tapauksessa Yyteet tarjoaa viihdyttävää arkirealismia, sillä kyllä koodaritkin ovat aika velikultia.