Tuomas Kyrö: 700 grammaa

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 379 s."Tämä on asian vaatimalla vakavuudella kirjoitettu koominen romaani isästä, pojasta ja pituushypystä. Tämä on romaani äidistä, lapsista ja kirjoittamisesta.

Poikansa vuoksi isä ponnistaa, ja isänsä vuoksi poika, niin pitkälle kuin suomalainen raskasmielisyys, ruotsalainen kepeys, puolalaiset pillerit ja maailman ainoa hyppylinko heidät paiskaavat. Ja vaikka kenttä vaihtuu kellariin, vaikka nousu päättyy putoamiseen, vaikka huoltoasemanmyyjästä tulee menestyskirjailija, kahta Kivet eivät vaihda. Perhettä ja piikkareita. Ne on ommeltu joustomuovista, nahasta, ihosta ja niitä vahvemmista, vihasta ja rakkaudesta.

Tämä on suomalaisesta arjesta kasvava, mutta täysin omalle vauhdinottoradalleen irtautuva, röyhkeän omalakinen romaani. Tämä on koskettava, näkemyksellinen ja hauska. Tämä on Tuomas Kyröä.” (Valmentaja)

Oma arvioni: 700 grammaa on mainio romaani hajoavasta ja yhdistyvästä perheestä, kilpailusta sekä kentällä että yhteiskunnassa. Se on tarina ihmisten itselleen asettamista kohtuuttomista päämääristä sekä laillisista ja laittomista keinoista niiden saavuttamiseksi.  Se on romaani pohjoisesta kansakunnasta, joka on menestyksellä paiskonut ikiaikaisia tappovälineitä ja juossut kohtuuttomia matkoja, mutta olisi syytä vapautua hyppimään ja loikkimaan.

Kirjaa voi suositella lämpimästi tuomaskyrömäisen huumorin ystäville.