Alan Bradley: Nokisen tomumajan arvoitus

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: As Chimney Sweepers Come to Dust (2015)
Suomentanut: Maija Heikinheimo
Sivumäärä: 434 s.



Karkotettu! Näin kohta 12-vuotias kemisti ja harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce suree kohtaloaan merimatkalla Kanadaan Miss Bodycoten tyttökouluun. Asiaa ei auta, vaikka isä ja Felicity-täti ovat selittäneet koulutuksen kuuluvan suvun perinteisiin, olihan Harriet-äitikin käynyt samaa koulua. Yhtä kaikki, Flavia on omasta mielestään kuin matkalla rangaistusvankilaan.

Vaan minkä lahjan kohtalo tarjoaakaan! Aurinko ei ole vielä edes ehtinyt nousta ensimmäisen koulupäivän aamuna, kun Flavian jalkojen juureen laskeutuu hiiltynyt ja muumioitunut ruumis. Uusien oppiaineiden, opettajien ja koulutovereiden pyörteissä Flavia ei metsästä ainoastaan uhrin henkilöllisyyttä ja kuolinaikaa vaan myös epäiltyjä, motiiveja ja keinoja.

Sisäoppilaitoksen huhumylly kadonneista tytöistä, syytetyistä opettajista ja vihollisista yrittää kietoa Flavian vyyhtiinsä. Mutta Flavia jos kuka on tilanteen tasalla moninkertaista mysteeriä ratkaistessaan. Vaan selviääkö samalla Flavian todellinen kohtalo vai antaako se vielä odottaa itseään?

Oma arvioni: Flavia de Luce -sarjaa on hehkutettu niin paljon, että pakkohan minunkin se oli viimein korkata. Sarjan uusin (7. osa) valikoitui luettavakseni ihan sattumalta. Tarina on vauhdikas ja tapahtumia riittää – ehkä jopa hieman liikaakin. Toinen toistaan uskomattomammat käänteet mutkistavat asioita jatkuvasti.

Koska en ole tämän suuren suosion maailmalla saavuttaneen kirjasarjan aiempia osia lukenut en osaa ottaa kantaa siihen, miten sarja on edennyt. Voin todeta vain sen, että kerronta on kielellisesti rikasta ja lukemisen iloa tuottavaa. Pidin kirjan lukuisista viittauksista kirjallisuuteen. Eikä päähenkilökään ainakaan tylsä ja tavanomainen ole.